Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. gegužės 8 d.

Duomenų bazės „De Gruyter“ elektroninės knygos: kalbotyros mokslai

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kviečia skaityti elektronines knygas iš įsigytos duomenų bazės „De Gruyter“ kolekcijos. Šios knygos mūsų skaitytojams pasiekiamos iš asmeninių elektroninių įrenginių. Kaip tai padaryti, galite sužinoti čia.

Pristatome keletą leidinių lingvistikos tematika.

Knygos viršelisContemporary approaches to Baltic linguistics

Baltų kalbos – kalbų grupė didelėje indoeuropiečių kalbų šeimoje, archajiška ir egzotiška Europos ir pasaulio fone. Ši knyga – straipsnių rinkinys, nagrinėjantis įvairius baltų kalbų (lietuvių, latvių ir latgalių) fonologijos, morfologijos, dialektologijos, sintaksės, semantikos, leksikos ir jų sąveikos aspektus, atsižvelgiant į teoriškai įdomius klausimus ir metodus. Platus įvadas pristato šiuolaikinę baltų kalbų tyrimų būklę, o išsamūs teritoriniai, atskirų kalbų formų ar konstrukcijų, lyginamieji tyrimai atspindi šiuolaikines kalbų teorijas, kalbinės tipologijos pažangą ir poveikį bendrajai kalbotyrai.

Knygos viršelis

Culture and foreign language education

Kalba, paveldėta ar išmokta, kaip komunikacijos priemonė negali egzistuoti atskirai nuo kultūros ir jos konteksto. Pripažinus šią sąsają pradėta dalytis novatoriška užsienio kalbų mokymo praktika. Aptariama besikeičianti kultūros samprata ir sociokultūrinis požiūris į kalbų mokymą ir kalbų mokymosi tyrimus; kultūros, tapatumo ir kalbos mokymosi bei vartojimo sąsajos; kultūros poveikis besimokančiųjų savybėms; mokytojo vaidmuo ir mokymo programų rengimas; pateikiamos naujausių tyrimų įžvalgos, susijusios su ugdomuoju kultūros vaidmeniu.

Knygos viršelis

Interactions, images and texts

Sparčiai auga susidomėjimas multimodalumo sąveika įvairiose srityse; nuo komunikacijos studijų ir lingvistikos, verslo ir dizaino, psichologijos ir sociologijos iki sveikatos. Ši knyga – tai galimybė susipažinti su teorinių, metodinių ir analitinių klausimų įvairove, šiuolaikiniais tyrimais multimodalumo srityje, pasaulio mokslininkų pateikiama analize.

Knygos viršelisSpace in language and linguistics

Studijuojant skirtingus kalbų ir erdvės aspektus galima pamatyti vienybę įvairovėje. Knygoje siekiama sujungti šias tyrimų sritis: kalbą, erdvę, geografiją ir pažinimą. Studijoje analizuojama erdvės samprata, kompiuterinis tarpininkavimas ir kalbų erdvinis pagrindimas, aprašomi erdvinės raiškos ir kalbinės sąveikos tyrimai, kalbos vartojimas nejudančiose ir mobiliose sąveikos erdvėse, komunikacija fizinėje ir skaitmeninėje aplinkose.

Knygos viršelis

The pragmatics of quoting now and then

Pastarųjų dešimtmečių teksto žanrų ir laikmenų įvairovė, technologijos, įgalinančios sklandžiai integruoti parašytus straipsnius su vaizdo įrašais, garso failais, keičia ne tik citavimo formas ir funkcijas, bet ir kalbos vartotojų supratimą ir požiūrį į citatas. Pasitelkiant sinchroninių ir diachroninių metodų tyrimus pateikiamas išsamus citavimo praktikos tyrimas nuo pranešimų, komentarų internete, pokalbių televizijose, akademinių straipsnių, publikacijų spausdintuose ir skaitmeniniuose laikraščiuose iki citavimo analizės viduramžių rankraščiuose, XVII–XVIII a. medicinos ataskaitų, XVI–XVIII a. liudytojų kalbų, X a. homilijų citatų aptarimo.

Daugiau „De Gruyter“ leidyklos knygų rasite čia.