Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. gegužės 15 d.

Portale ibiblioteka.lt pasaulio šalių moterų gyvenimas

Pristatome elektronines knygas, parašytas moterų rašytojų, iš asmeninės patirties. Daugiausia dėmesio skiriama Azijos ir Afrikos moterų, patiriančių smurtą, patyčias, gyvenimui. Amerikiečių rašytoja Jean Sasson daug keliavo po Artimuosius Rytus, 12 metų gyveno Saudo Arabijoje, susidraugavo su karališkosios šeimos nariais ir penkiose serijos „Princesė Sultana“ knygose pasidalino įžvalgomis. Šias knygas galite skaityti portale ibiblioteka.lt.

Knygos viršelisTish Jett. „Visada elegantiška“

Amerikiečių žurnalistė dalijasi patirtimi, sukaupta ilgai gyvenant Paryžiuje ir bendraujant su paryžietėmis. Tai šmaikštus gyvenimo būdo vadovas moterims. Devyniuose skyriuose aptariama tai, kas aktualu kiekvienai savimi besirūpinančiai moteriai: odos ir plaukų priežiūra, makiažas, dieta, kasdieniai pratimai, apranga, aksesuarai ir galiausiai – elgesys bei manieros. Knygoje patariama, kaip susidraugauti su savo amžiumi, mylėti save ir kitus.

Knygos viršelis

Elizabeth Bard. „Iškyla Provanse“

Amerikiečių žurnalistė, ištekėjusi už prancūzo ir įsikūrusi Provanse, žydro dangaus, levandų ir persikų krašte, skaitytojus kviečia į savo gyvenimą. Tai ne tik memuarai, bet ir apmąstymai apie emigraciją į kitą šalį, kelias į savęs pažinimą. Pasakojimas pateiktas su gardžiausių provansietiškų patiekalų receptais.

Knygos viršelis

Waris Dirie. „Juoda moteris, balta šalis“

Waris Dirie, eidama penkioliktus metus, iš tėvynės Somalio bėga nuo priverstinės santuokos ir patenka į Angliją, kur tampa modeliu, aktore, rašytoja, žinoma kovotoja už žmogaus teises. Autorė pasakoja ne tik apie blaškymąsi tarp dviejų pasaulių ir tikrosios tėvynės paieškas, bet ir apie visų Afrikos moterų gyvenimą, šiurpias tradicijas, kurių neturėtų toleruoti XXI amžiaus visuomenė.

Knygos viršelisHibo Wardere. „Sužalota“

Hibo Wardere gimė Somalyje. Ją, šešerių metų mergaitę, vieną dieną prikėlė vos prašvitus, išmaudė, apvilko skarmalais ir nuvedė į grėsmingai atrodančią palapinę kiemo pakraštyje. Ten ji buvo apipjaustyta ir žiauriai sužalota. Ir tik 1989 metais, jau paauglė atvykusi į Angliją, sužinojo, kad tokios apeigos, ne vienoje Afrikos šalyje rengiamos daugybei mergaičių, net kūdikių, būtų neįmanomos Vakaruose. Tai skaudžiai atviras pasakojimas apie mūsų laikais gyvuojančius viduramžių papročius, dažnai suprantamus kaip kultūros tradicija.

Knygos viršelis

Zana Muhsen. „Parduotos“

Penkiolikmetė Zana ir jos sesuo Nadija gimė ir užaugo Didžiojoje Britanijoje, nors jų tėvas Muthana Muhsenas atvykęs iš Jemeno. Seserys auklėjamos pagal vakarietiškas tradicijas ir gyvena paprastą bričių mergaičių gyvenimą. Tad tėvo pasiūlymas nuvykti į egzotiškąjį Jemeną mergaitėms prilygo svajonės išsipildymui. Jos troško pamatyti neregėtą kraštą, žadėtus įspūdingus paplūdimius ir kupranugarius. Tačiau, vos tik pasiekus Jemeną, ilgai lauktos atostogos virsta šiurpia tragedija. Pasirodo, tėvas paaugles dukteris pardavė čionykščiams jaunikiams. Tapusios beteisėmis savo vyrų kalinėmis, jos dirba alinančius darbus ir privalo besąlygiškai paklusti šeimos galvai – vyrui.

Knygos viršelis

Jean P. Sasson. „Princesė“

„Esu Saudo Arabijos princesė, karališkosios Saudidų dinastijos, šiuo metu valdančios Saudo Arabijos Karalystę, narė. Prisistatyti jums galiu tik kaip Sultana – tikrojo vardo negaliu atskleisti, nes bijau, kad manęs ir artimųjų neištiktų kas bloga dėl to, ką ketinu papasakoti. Kaip moteris iš vyrų valdomo krašto, negaliu kreiptis tiesiai į jus, todėl paprašiau draugę amerikietę, rašytoją Jean Sasson, išklausyti mane, o paskui papasakoti mano istoriją.“ Vos tik išėjusi ši knyga tapo tarptautiniu bestseleriu.

  

Knygos viršelis

Jean P. Sasson. „Princesės Sultanos dukros“

Princesė Sultana toliau demaskuoja Saudo Arabijos karališkosios šeimos gyvenimą nepaprastai įdomiais pasakojimais apie dvi jaunas dukras. Viena išdrįsta užmegzti griežtai draudžiamus intymius santykius. Antra tampa religine fanatike, pasiryžusia sugriauti viską, dėl ko grūmėsi motina. Princesė Sultana atskleidžia ir šiurpų savo aplinkos moterų gyvenimą. Jos parduodamos į suguloves, o vos sulaukusios lytinės brandos verčiamos tekėti. Prasikaltusi vyrui moteris net gali žūti nuo sutuoktinio rankos – įstatymai to nedraudžia.

  

Knygos viršelis

Jean P. Sasson. „Princesės Sultanos ratas“

Atsiliepdamos į skaitytojų Sultanai parodytą neapsakomą susirūpinimą, Jean Sasson ir princesė toliau įtaigiai ir drąsiai demaskuoja siaubingus žmogaus teisių pažeidimus, vaizdingai piešia žiaurius suvaržymus, patiriamus Saudo Arabijos moterų, gyvenančių visuomenėje, kur turi mažai teisių ir menkai tegali valdyti savo gyvenimą.

  

Knygos viršelis

Jean P. Sasson. „Princesė. Dar daugiau ašarų“

Seniai lauktoje ir dėmesį prikaustančioje knygoje Jean Sasson su princese Sultana grįžta papasakoti pasauliui, kaip iš tiesų šiandien gyvena pati princesė Sultana, jos šeima ir dešimt Saudo Arabijos moterų, kuriančių pokyčius šios šalies ir viso pasaulio moterims, kokius siaubingus apribojimus bei diskriminaciją jos kenčia, apie seksualinę prievartą, smurtą ir barbariškas apeigas. Tame pasaulyje moters globėjas vyras už ją sprendžia kiekvieną gyvenimo aspektą – ir už ko tekėti, ir kur dirbti.

  

Knygos viršelis

Jean P. Sasson. „Princesė. Atskleistos paslaptys“

Knygoje pasakojamos ne tik didžiausios princesės šeimos naujienos, bet ir tai, kaip sekasi pagrindinėms naujausios knygos veikėjoms, kovotojoms už moterų teises Italijai ir Faieri, taip pat gydytojai Minai, padedančiai smurtą patiriančioms moterims, bei Fatimai, dvynukių mamai, kentusiai smurtą šeimoje, o dabar dirbančiai princesei karališkuosiuose rūmuose.