Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. gegužės 15 d.

Pokalbis apie knygą „Vojaĝo“

Šiais metais leidyklos „Aukso žuvys“ išleistas debiutinis Rugilės Audenienės romanas „Vojaĝo“, kurio pristatymas įvyko Vilniaus tarptautinėje knygų mugėje, net ir tokiomis nepaprastomis sąlygomis atranda savo skaitytoją.

Šiame tikrais įvykiais paremtame romane pasakojama apie tris keliones: mergaitės, su mama besistengiančios išgyventi Antrąjį pasaulinį karą Kupiškio apylinkėse, mergaitės tėčio, išvežto į Vokietiją priverstinių darbų, o pasibaigus karui – į Kazachstano lagerius statyti Balchašo miesto, ir esperanto kalbos, kuri karo metais ir sovietmečiu tapo uždraustąja kalba.

Rašydama pirmąjį savo romaną, rašytoja rėmėsi tetos dienoraščiu, išlikusiais senelio laiškais, kuriuos ji netikėtai atrado Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos rankraščių skyriuje, šeimos pasakojimais ir Šiaurės Lietuvos regiono žmonių atsiminimais. R. Audenienė tikisi, jog romanas paskatins jos kartos žmones labiau domėtis savo tėvų ir senelių, savo šeimos, giminės bei krašto istorija ir ją užrašyti.

Rašytoją Rugilę Audenienę kalbino Nacionalinės bibliotekos Lituanistikos skyriaus darbuotoja dr. Dalia Cidzikaitė.