Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. gegužės 22 d.

Pokalbis apie knygą „Jonas ir Adolfas Mekai: gyvenimo lai(š)kai“

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje pristatyta Kęstučio Pikūno knyga „Jonas ir Adolfas Mekai: gyvenimo lai(š)kai“. Vaizdo įraše knygos autorius kalba apie knygos atsiradimo aplinkybes, Jono ir Adolfo Mekų fenomeną, jų santykį su Lietuvoje likusiais artimaisiais bei kūrybinius ieškojimus rengiant šią knygą.

Antrasis pasaulinis karas drastiškai paveikė daugelio Lietuvos gyventojus likimus. Neaplenkė ir gausios Mekų šeimos, įsikūrusios Semeniškių kaime (Biržų raj.). Baimindamiesi persekiojimo, iš gimtinės buvo priversti pasitraukti broliai Mekai.

Pasitraukimą lydėjo įkalinimas nacių karo belaisvių lageryje, gyvenimas išvietintųjų asmenų (DP) stovyklose. 1949 m. broliai atvyko į JAV ir čia tapo pasaulyje žinomais avangardinio meno kūrėjais. Vis dėlto palankios jų kūrybos recenzijos, pergalės tarptautiniuose festivaliuose, bendravimas ir draugystė su žymiausiais pasaulio menininkais nepajėgė numalšinti Lietuvoje likusių artimųjų ir tėviškės ilgesio. Sovietams sušvelninus ryšio su laisvuoju pasauliu ribojimus, į Lietuvą ėmė plaukti Jono ir Adolfo Mekų laiškai mamai Elžbietai Mekienei, broliui Petrui ir kitiems artimiesiems. Daugiau nei šimtas jų sugulė į 2019 m. leidyklos „Post scriptum. Littera“ išleistą knygą „Gyvenimo lai(š)kai“.

Ši knyga nėra įprasta šaltinio publikacija. Laiškų ir vokų faksimiles papildo gausios nuotraukos, kadrai iš filmų, ištraukos iš kitų Jono ir Adolfo Mekų kūrinių, šeimos narių atsiminimai. Laiškus papildantis ir praplečiantis vizualinis pasakojimas montuojamas kaip filmas. Išskirtinis ir knygos dizainas – skaitytojas joje esančiais popieriniais peiliukais turi pats atsiplėšti dvigubuose lapuose besislepiančius laiškus. Ne veltui kasmečiame Kultūros ministerijos organizuojamame Knygos meno konkurse ši knyga pelnė meninės ir dokumentinės fotografijos leidinių kategorijos premiją, o Baltijos knygos meno konkurse buvo išrinkta gražiausia Lietuvos knyga.

Linkime malonaus žiūrėjimo!