Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. birželio 30 d.

Birželio meno edukacijos

Nuo birželio mėnesio Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje atnaujiname jau ne pirmus metus vykstančias meno edukacijas. Dalyvius kviesime ieškoti kontūrų tarp šviesos ir šešėlio, be rėmų ar nubrėžtų ribų bandysime sukurti abstrakcinį natiurmortą. Edukacijas ves Nacionalinės bibliotekos Rinkodaros ir intelektinių paslaugų skyriaus kultūros projektų vadovė Eglė Jovaišaitė.

Birželio 2 ir 9 d. 17 val. Šviesa ir šešėlis

Kovo mėnesį pradėta programa birželį bus papildyta natiurmorto studijomis, remiantis kompozicijos dėsniais. Tęsiant kompozicijos mokymus, svarbu pamatyti aplinką, tinkamai ją suvokti. Daiktai aplink mus visuomet kalba. Natiurmortas (pranc. nature morte – negyvoji gamta) – dailės žanras, tapybos, kartais grafikos kūrinys, kuriame dažniausiai vaizduojami negyvi daiktai, nuskinti vaisiai, gėlės, medžioklės ar kitokios žmogaus veiklos atributai. Dailininkas specialiai komponuoja daiktus, ryškina jų struktūrą, erdvinius tarpusavio santykius, siekiama spalvų, tonų, šviesotamsos darnos. Kartais aplinka pati nukreipia žvilgsnį į vaizdus. Jeigu žvilgsnis yra aštrus, gali pastebėti visatos grožį net be papildomo įsiterpimo ar patobulinimo. Pavakario saulė laikinai gali apšviesti stalą dirbtuvėje. Atsitiktinai likę puodeliai, apvalus arbatinukas, geltona citrina ant mėlynos staltiesės meta šešėlį, būdingą tik tai akimirkai. Atsiradęs šviesos ir šešėlio žaismas kuria tobulą natiurmorto nuotaiką. Saulei pasislinkus, šešėliai pajuda ir vaizdas prarastas, kuriama nauja tikrovė. Tada verta gaudyti šviesotamsą, neprisirišant prie kontrasto ar santykio.

Vyks dvi edukacijos, į jas būtina registruotis:

Birželio 16 ir 30 d. 17 val. Abstrakcija ir natiurmortas

Žodžiai, nurodantys abstrakcijos apibrėžimą, negali būti visiškai tikslūs, nes tai tik bandymai apibūdinti ir nubrėžti ribas. Geriau atkreipti dėmesį į visas išraiškos formas, be realistinių vaizdinių. Savo kūryboje tai pritaikė Pietas Mondrianas, Vasilijus Kandinskis, kompozitorius Johnas Cage’as siekė išplėsti žiūrovo sąmonę, siūlydamas stebėti tiesiog garsų vyksmą, nesuteikiant jiems žodžių pavidalo. Tai, beje, siejama su meditacine technika, kai stebimos savos mintys, garsai, vaizdiniai, nesitapatinant su jais, neįvardijant jų ir nekuriant minties...

Tokiu būdu, studijuojant natiurmorto daiktų formas, pradžioje jas galima tarsi atskirti, išskaidyti, apibendrinti ir vėl iš naujo sudėlioti į vieną visumą. Ne veltui kubizmo „tėvai“ Pablo Picasso, Georges’as Braque’as be baimės narstė realybės vaizdinius, kad iš naujo juos perteiktų abstraktaus natiurmorto šviesoje.

Vyks dvi edukacijos, į jas būtina registruotis:

Trumpai apie edukacijas

Data Laikas Trukmė Vieta Tema
Birželio 2 d. 17 val. 1,5 val. Meno erdvė, V a. Šviesa ir šešėlis  
Būtina registracija ›
Birželio 9 d. 17 val. 1,5 val. Meno erdvė, V a. Šviesa ir šešėlis  
Būtina registracija ›
Birželio 16 d. 17 val. 1,5 val. Meno erdvė, V a. Abstrakcija ir natiurmortas  
Būtina registracija ›
Birželio 30 d. 17 val. 1,5 val. Meno erdvė, V a. Abstrakcija ir natiurmortas  
Būtina registracija ›