Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. birželio 1 d.

Apdovanoti geriausių 2019 m. vaikų ir paauglių knygų kūrėjai

Gegužės 31 d., Tarptautinės vaikų gynimo dienos išvakarėse, Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vykusioje IBBY Lietuvos skyriaus apdovanojimų ceremonijoje paskelbti geriausi 2019 m. vaikų literatūros kūrėjai. Tai vieni svarbiausių literatūrinių apdovanojimų Lietuvoje, teikiami nuo 1993 m. Apdovanojimų tradicija, prieš 28-erius metus prasidėjusi Nacionalinėje bibliotekoje įteikiant vieną nominaciją – Geriausiai metų vaikų ir paauglių knygai, pamažu išaugo iki 8 nominacijų, kurios kasmet skiriamos rašytojams, dailininkams, vertėjams. Daugiau kaip pusė apdovanojimų buvo įteikta Nacionalinėje bibliotekoje.

Sveikinimo žodį taręs Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas džiaugėsi ilgalaikiu prasmingu bendradarbiavimu su IBBY Lietuvos skyriumi, besitęsiančiu nuo pat jo įkūrimo: „Didžiuojuosi sėkmingu ir rezultatyviu bendru darbu ir, žinoma, dėkoju visai IBBY bendruomenei už pastangas ir Lietuvos vardo garsinimą pasaulyje.“

Rašytojai, iliustruotojai, vertėjai apdovanoti septyniose kategorijose. Aštuntoji premija skirta už skaitymo skatinimo veiklą. Premijas teikė žymūs savo sričių profesionalai: tarptautinio apdovanojimo „IBBY-iRead“ už skaitymo skatinimą laureatė iš Nyderlandų, dailininkė ir rašytoja Marit Törnqvist, kompozitorė Lina Lapelytė, rašytojai Vytautas V. Landsbergis, Kęstutis Kasparavičius, Akvilina Cicėnaitė, mokslo žurnalistė Goda Raibytė, aktorė Aldona Vilutytė.

Kviečiame susipažinti su premijų laureatais:

  • Prano Mašioto premija už geriausią metų knygą vaikams ir paaugliams – Selemonui Paltanavičiui už knygą vaikams „Sniego žmogelių žiema“ (leidykla „Alma littera“).
  • Premija už geriausią paveikslėlių knygą vaikams – Ievai Babilaitei už betekstę knygą „(Ne)vienas“ (leidykla „Tikra knyga“).
  • Domicėlės Tarabildienės premija už gražiausią metų knygą – Monikai Vaicenavičienei už knygos „Kas yra upė?“ (leidykla „Tikra knyga“) iliustracijas.
  • Aldonos Liobytės premija už reikšmingiausią metų debiutą – Dovilei Zavedskaitei už knygą vaikams „Lietus ir skafandras“ (paramos ir labdaros fondas „Švieskime vaikus“).
  • Eugenijos Stravinskienės premija už reikšmingiausią ir meniškiausią metų vertimą vaikams – Alvydai Gaivenienei už Maja Lunde knygos „Sniego sesė“ vertimą iš norvegų kalbos (leidykla „Tyto alba“).
  • Adomo Druktenio premija už reikšmingiausią ir meniškiausią metų vertimą paaugliams – Urtei Liepuoniūtei už Siiri Enoranta knygos „Graudaragio užkalbėjimas“ vertimą iš suomių kalbos (leidykla „Tyto alba“).
  • Premija už geriausią metų negrožinę knygą – Monikai Vaicenavičienei už knygą vaikams „Kas yra upė?“ (leidykla „Tikra knyga“).
  • Vinco Aurylos premija už vaikų literatūros tyrinėjimus, sklaidą ar skaitymo skatinimo veiklą – Sigutei Chlebinskaitei už aukštos kokybės tęstinę ir plačių užmojų iniciatyvą – kūrybinę studiją „Knygų šalis“, aktualinančią knygos meną ir jos kūrėjus, knygos kultūrinę bei estetinę vertę tarp jaunųjų skaitytojų.

Daugiau nuotraukų: facebook.com/pg/nacionalinebiblioteka/