Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. birželio 23 d.

Birželio 23 d.: dokumentinis filmas „Pavergtųjų sukilimas“

Birželio 23 dienos sukilimo tikslas buvo išsivaduoti iš sovietų okupacijos ir atkurti nepriklausomą Lietuvos valstybę. Tą dieną buvo sudaryta Lietuvos Laikinoji vyriausybė, kuri 1941 m. birželio 23 d. paskelbė Nepriklausomos Lietuvos valstybės atkūrimo deklaraciją. Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka minėdama Birželio sukilimo dieną kviečia žiūrėti režisieriaus Algio Kuzmicko dokumentinį filmą „Pavergtųjų sukilimas“.

Pasak autorių, kova už laisvę – tai ne tik tautos teisė, bet ir pareiga. Ypač tautos, praradusios savo valstybingumą. Už 1939–1941 metų ir dar daugelio dešimtmečių po Antrojo pasaulinio karo įvykius Lietuvoje atsakingos dvi valstybės-agresorės: Sovietų Sąjunga ir nacistinė Vokietija. Jos sugriovė Lietuvos valstybę, panaikino nepriklausomybę. Niekam nevalia nurodinėti, kaip lietuviai turėjo kovoti, būdami palikti vienų vieni su dviem priešais. Šiandien istorikai neabejoja, kad daugelis tuomet išgyveno gėdą dėl beginklės Lietuvos kapituliacijos 1940-aisiais ir jautė pareigą tą gėdą nuplauti. Sukilimo laikas pasirinktas neatsitiktinai – tos pačios dienos rytą buvo prasidėjęs Vokietijos ir Sovietų Sąjungos karas, o prieš tai, birželio 14-ąją, įvykdytas masinis Lietuvos gyventojų trėmimas į Sibirą.

Pasak filmo režisieriaus A. Kuzmicko, nesitikėta rasti daug liudininkų, nes pogrindžio veikla buvo griežtai ribota, o rašytiniai šaltiniai draudžiami. Todėl žodinė informacija kūrėjams buvo svarbi, ja remiantis atkuriami įvykiai. Filme kalbinami net tik sukilimo dalyviai ir amžininkai, bet ir istorikai, mokslininkai, diplomatai. Jų lūpomis apibūdinama 1938–1941 metų politinė, ekonominė situacija.

Režisierius A. Kuzmickas, prodiuseris Saulius Bartkus, operatoriai Andrius Bartkus, Arnoldas Plepys, muzikos autorius Justinas Štaras, scenarijaus autoriai Vidmantas Valiušaitis ir A. Kuzmickas, gamintojas VšĮ „E2K”.

Karantino laikotarpiu vietų skaičių Kino salėje ribojamas. Vieno seanso metu gali lankytis 7 žmonės. Registracija vykdoma el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.. Maloniai laukiame atvykstant!

Trumpai apie renginius

Data birželio 23 d.
Laikas 12 val.
Vieta Kino salė, V a.
Trukmė 1,5 val.
Dalyvavimas dalyvių skaičius ribotas, prašome registruotis el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.
Organizatoriai VšĮ „E2K”, UAB „Be tabu ir Ko“
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“