Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. birželio 17 d.

Vėl laukiame lankytojų dokumentų restauravimo ir popieriaus gaminimo edukacijose

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Dokumentų konservavimo ir restauravimo skyrius vėl kviečia lankytojus į edukacines programas – susipažinkite su dokumentų restauravimu arba popieriaus gaminimu.

Lietuvoje dokumentai restauruojami tik penkiose atminties institucijose – Vilniaus universiteto mokslinėje bibliotekoje, Lietuvos dailės muziejuje, Mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekoje, Lietuvos centriniame valstybės archyve ir Lietuvos nacionalinėje bibliotekoje. Šį darbą atliekantys specialistai, remdamiesi moksline patirtimi, dokumentams grąžina prarastas savybes ir / ar dalis. Įdomu, kaip tai pavyksta?

Ateikite pas mus – tik Nacionalinėje bibliotekoje lankytojai kviečiami susipažinti su dokumentų nykimo priežastimis ir restauravimu – nuo tyrimų iki trūkstamų dalių atkūrimo rankomis ir mechanizuotai. Apsilankę edukacinėje ekskursijoje žinosite, ką gali ir ko negali dokumentų restauratoriai.

Dokumentų konservavimo ir restauravimo skyrius kviečia išmėginti ir magišką popieriaus gaminimo procesą, kai vandenyje išplaušinti celiuliozės dribsniai chaotiškai nugula ant restauratoriaus sieto vandenyje ir tampa... popieriumi. Panašią operaciją, tik mechanizuotą, atlieka ir dokumentų restauravimo mašina.

Išsamiai apie Nacionalinės bibliotekos edukacines programas čia ›.