Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. liepos 21 d.

Liepos meno edukacijos

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka tęsia meno edukacijų ciklą ir liepos mėnesį kartu su menininke Egle Jovaišaite kviečia patyrinėti menines kompozicijas, esančias atvirose erdvėse šalia bibliotekos. Edukacijų dalyviai stebėdami supantį miestą ieškos sąsajų su pagrindinėmis geometrinėmis formomis. Kiekvienas statinys yra forma, kuri dažniausiai sukuriama kubo variacijomis. Taigi miesto aplinka yra pilna geometrinių formų, tūrinių ir plokščių, įvairių paviršių ir linijų žaismo.

Verta išskirti Fernard’o Leger’o tapybos darbus, kuriuose apstu konusų, kubų, rutulių, kitų formų ir linijų neįtikėtinų derinių, savaip statančių menininko vaizduotės miestą. Reikšminga prisiminti 1943 m. Oscaro Niemeyerio sukurtas Pampuljos šv. Pranciškaus bažnyčios architektūrines formas, kurių subtilus, plastiškas arkinis išgaubtumas primena natūralias gamtos kalvas, o linijinio piešinio freskos – tarsi vėjo nugairinti ir sienoje sustingę ruožai. Kitas išskirtinių geometrinių formų kupinas objektas – tarp niujorkietiškų dangoraižių išaugusi Jeano Dubuffet’o „Keturių medžių grupė“, 1971 m. sukurta iš plieno, aliuminio ir stiklo pluošto.

Kaip rašoma žodynuose, pleneras (pranc. plein air – atviras oras) – tai tapymas iš natūros gamtoje, tikroviškai pavaizduojant matomus vaizdus, perteikiant natūralias gamtos spalvas. Didelę reikšmę plenerinėje tapyboje turi natūrali šviesa. Plenerai atsirado XIX a. pradžioje. Jų pradininkais laikomi anglų tapytojai romantikai Johnas Constable’as ir Richardas Parkesas Boningtonas. Didelį populiarumą ši tapybos forma įgavo ir tarp XIX a. prancūzų tapytojų: Camille’io  Corot, Jeano François Millet, impresionistų Pierre’o Auguste’o Renoiro, Claude’o Monet, Camille’io Pissarro ir kitų.

Šios edukacijos dalyvių užduotis bus surasti ir tinkamai perteikti miesto aplinkoje architektūrinių detalių variacijas ar visumą, kuri yra meninė kompozicija.

Prašome registruotis:

SVARBU! Laikantis saugumo reikalavimų žiūrovų skaičius ribojamas. Lankytojai, turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymių, į renginį neįleidžiami. Dalyviams rekomenduojama dėvėti apsaugines veido priemones. Atsiprašome už nepatogumus.

Trumpai apie edukacijas

Data Laikas Trukmė Vieta Tema
Liepos 7 d. 17 val. 1,5 val. Meno erdvė, V a. „Pleneras mieste“  I pamoka
Būtina registracija ›
Liepos 14 d. 17 val. 1,5 val. Meno erdvė, V a. „Pleneras mieste“  II pamoka
Būtina registracija ›
Liepos 21 d. 17 val. 1,5 val. Meno erdvė, V a. „Pleneras mieste“  III pamoka
Būtina registracija ›