Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. birželio 30 d.

Nacionalinėje bibliotekoje pristatyta knyga „Baltieji rūmai ir Lietuva“

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje politologas Linas Kojala pristatė knygą, skirtą plačiajai skaitytojų auditorijai, norinčiai geriau suprasti kintantį Jungtinių Amerikos Valstijų vaidmenį pasaulyje, prezidentų mąstymą formuojant užsienio politiką, taip pat JAV ir Lietuvos santykių praeitį, dabartį ir ateitį. Knygą „Baltieji rūmai ir Lietuva“ išleido leidykla „Tyto alba“.

Aktualiais šiandien kylančiais klausimais politologą, Rytų Europos studijų centro direktorių, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytoją L. Kojalą kalbino politologas, Rytų Europos studijų centro analitikas Vladimiras Laučius.

„Praeitais metais turėjome progą susipažinti su L. Kojalos knyga „EUROPA? Pokalbiai su prezidentais, ministrais, patarėjais ir taksistais apie mūsų ateitį“, o šiemet mus pasiekė naujoji jo knyga apie JAV ir Lietuvos santykius, kuri apima trijų JAV prezidentų kadencijas. Kadangi kiekvienais metais matome po knygą, tai tikėtina, kad kitais metais bus dar viena“, – šmaikštavo V. Laučius.

Knygos „Baltieji rūmai ir Lietuva“ autorius siekia atsakyti į klausimus, susijusius su JAV požiūrio į Lietuvą raida per pastaruosius dešimtmečius.

„Nors šioje knygoje aprėpiamas Lietuvos ir JAV santykių šimtmetis, pagrindinis dėmesys skirtas pastariesiems trims prezidentams: George‘ui W. Bushui, Barakui Obamai, Donaldui Trumpui. Savo knygą pradedu svarstymais apie Don Kichotą, veikėją, kuris gyveno arba buvo sukurtas labai seniai, bet kuris minėtinas ir šiandien, – sakydamas, kad visą XX a., bent jau antrojoje pusėje, po karo, JAV politika yra donkichotiška. Amerika nori sukurti kitokį pasaulį, kuriame būtų laisvoji prekyba, remiamos demokratijos ir kuriame nebūtų vengiama kartais panaudoti ir karinę jėgą tam, kad autoritariniai arba totalitariniai režimai žlugtų. JAV apsiimta lyderystė jai kainavo, bet drauge suteikė daug naudos“, – knygos pristatymo metu kalbėjo L. Kojala.

Kviečiame žiūrėti knygos pristatymą:

Daugiau nuotraukų ›