Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. liepos 21 d.

Karantino pamokos Lietuvos bibliotekoms: grįžti į senas vėžes nebegalima

Pavasarį pasaulį užklupęs koronavirusas buvo nemenkas išbandymas ir bibliotekoms, kurios turėjo skubiai prisitaikyti prie naujos – virtualios realybės. Į internetinę erdvę persikėlę knygų pristatymai, parodos, skaitmeninio raštingumo mokymai jau atgavo „gyvą“ pavidalą, tačiau bibliotekų atstovai užtikrintai prabyla apie tai, kad karantinas buvo puiki veiklos perkėlimo į virtualią erdvę repeticija ir kad šis žingsnis – neišvengiamas.

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos generalinio direktoriaus prof. dr. Renaldo Gudausko teigimu, bibliotekos turėtų persvarstyti savo paslaugas, adaptuoti jas atsižvelgdamos į naujas sąlygas ir stengtis dalį turinio ir veiklos perkelti į elektroninę erdvę.

„Kai kas sako, kad po karantino gyvenimas turi grįžti į senas vėžes. Manyčiau, kad bibliotekoms nė nereikėtų bandyti grįžti į buvusias vėžes. Daug prasmingiau būtų pasisemti patirties, išmokti krizės pamokas ir ateityje veikti jau patobulėjusiems ir prisitaikiusiems prie naujos virtualiosios realybės“, – sako prof. dr. R. Gudauskas.

Pasak prof. dr. R. Gudausko, nacionalinė biblioteka taip pat nuolat akcentuoja gyventojų skaitmeninės įtraukties didinimo, socialinės atskirties mažinimo, kritinio mąstymo ugdymo svarbą. „Bibliotekos turi pakankamai išteklių ir galimybių tuo užsiimti, tereikia įveiklinti tuos išteklius ir dabar tam – tinkamiausias metas. Esame pateikę siūlymų, kaip suskaitmenintas ar iš pat pradžių skaitmeninis (angl. born digital) kultūros paveldas galėtų būti plačiau naudojamas švietimo ir mokslo, kūrybinių industrijų, turizmo plėtros tikslais, valstybės, mokslo ir verslo institucijoms priimant sprendimus ar kuriant naujas paslaugas. Šių aspektų svarba ypač išryškėjo paskelbus šalyje karantiną, kai buvo suvokta, kad turime žvelgti į ateitį ir gebėti prisitaikyti prie staiga pasikeitusios realybės“, – kalba M. Mažvydo bibliotekos vadovas.

Kultūros ministerijos duomenimis, 2019-aisiais Lietuvoje buvo 2365 bibliotekos, kuriose per metus apsilankė daugiau kaip 21 mln. gyventojų.

Kviečiame skaityti apie pokarantininę Lietuvos bibliotekų vasarą projekto „Prisijungusi Lietuva“ parengtame straipsnyje.