Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. rugpjūčio 24 d.

Rugpjūčio 24 d. – spalio 3 d.: paroda „Pašventęs visas savo jėgas šalies švietimui ir laisvei“

Lietuviams akis į pasaulį atvėrė Matas Šalčius.
Gintaras Babravičius

Matą Šalčių pažįstame kaip aistringą keliautoją, rašytoją, ieškojusį pasaulyje gėrio ir grožio bei parodžiusį tą pasaulį Lietuvai. Greta – jis ir turizmo pradininkas, ir šaulys, žurnalistas ir pedagogas, mokslininkas ir politikas. Nenutylėsime ir M. Šalčiaus indėlio rengiant Klaipėdos sukilimą, dirbant Lietuvos žvalgyboje, užsiimant propaganda ir net steigiant lietuvių koloniją Brazilijoje.

Jei būtume prieškario Kaune, M. Šalčių rastume visur. Jis mokytojauja, rašo daugeliui laikraščių, rengia knygas, kandidatuoja į Seimą ir savivaldybę, organizuoja šaulius, remia nukentėjusius nuo Pirmojo pasaulinio karo rusus, steigia žurnalistų, turizmo, rašytojų organizacijas, rašo raštus visoms valdžios įstaigoms. Sukiojasi M. Šalčius žvalgybinėje veikloje tai užsiimdamas propaganda, tai rinkdamas informaciją, o galiausiai – jo žodžiais – organizuodamas sukilimą ir diversinius veiksmus Lenkijoje, siekiant atgauti Vilnių.

Ir be abejo, kelionės – M. Šalčiaus neramios sielos aistra. Išsamiai užrašomos visos detalės, gana kruopščiai renkamas kelionių atminimas nuo įėjimo į muziejų bilieto iki Kinijoje vykusių paskaitų plakatų. Kelionėse M. Šalčius skleidžia žinią pasauliui apie Lietuvą – gražų ir šiltą kraštą, o lietuviams atveria duris į paslaptingais laikytus Rytus. M. Šalčiaus triumfas – jo knyga apie keliones pas 40 tautų.

Paskutinioji M. Šalčiaus kelionė buvo kitokia. Išvažiavęs vienyti Lotynų Amerikos lietuvių, buvo jų nepriimtas, apšmeižtas. Keliautojas mirė nuo smegenų uždegimo Bolivijoje. Jo kapo neliko kapines pavertus aikšte. Liko neramaus žmogaus atminimas, kurį ir siekiame paminėti šia paroda.

Maloniai kviečiame į Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos retų dokumentų parodą, kurią parengė Nacionalinės bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento Retų knygų ir rankraščių skyriaus vyresnysis redaktorius Vytautas Smilgevičius.

Parodos dailininkas – Nacionalinės bibliotekos Komunikacijos ir rinkodaros departamento paslaugų skyriaus vyresnysis dailininkas Jokūbas Zovė.

Trumpai apie parodą

Data rugpjūčio 24 d. – spalio 3 d.
Laikas skaityklos darbo laiku
Vieta Retų knygų ir rankraščių skaitykla, V a.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“