Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. rugpjūčio 24 d.

Rugpjūčio 25 d.: meno paskaita „Įžengimas į Vilnių“

Paskutinę rugpjūčio savaitę kviečiame į paskaitą „Įžengimas į Vilnių“ – tai projekto, kurį parėmė Lietuvos kultūros taryba, ir Nacionalinės bibliotekos meno edukacijų ciklo dalis. Sužinosime apie tapybos kiaušinine tempera metodą ir šiuo metodu atliktus žymiausius kūrinius. Paskaitą skaitys dailininkė, menotyros mokslų daktarė, krikščioniškos ikonografijos studijos vadovė, Nacionalinės bibliotekos Dokumentinio pavelto tyrimo departamento Retų knygų ir rankraščių skyriaus darbuotoja dr. Jurgita Kristina Pačkauskienė.

Kiaušininė tempera buvo žinoma jau vėlyvosios Antikos laikais, tačiau labiausiai ji paplito viduramžių Europos tapyboje. Kiaušininė tempera – labai didelių techninių galimybių ir viena patvariausių tapybos technikų. Antikos laikais ji kartu su enkaustika buvo naudojama portretų tapyboje, viduramžiais  – sakralinėje dailėje (paveikslai, knygų iliuminacijos, skulptūrų polichromija, sienų tapyba), o Renesanso epochoje – ir pasaulietinio turinio kūriniuose. Žymiausi šią tapybos techniką naudoję dailininkai – graikas Manuelis Panselinas, rusas Andrejus Rubliovas, italas Fra Angelico (Angeliškasis Brolis), amerikietis Andrew Newellas Wyethas, vokiečių ekspresionistė Marianne von Werefkin, tarp jų ir Lietuvos menininkas Petras Repšys.

Kviečiame registruotis ›

SVARBU! Laikantis saugumo reikalavimų žiūrovų skaičius ribojamas. Lankytojai, turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymių, į renginį neįleidžiami. Dalyviams privaloma dėvėti apsaugines veido priemones. Atsiprašome už nepatogumus.

Trumpai apie renginį

Data rugpjūčio 25 d.
Laikas 17 val.
Vieta Pažinimo erdvė. V a., 535 kab.
Trukmė 1,5 val.
Dalyvavimas būtina registracija
Rėmėja Lietuvos kultūros taryba
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“