Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. rugsėjo 14 d.

Rugsėjo 14–20 d.: paroda „Les bons Lithuaniens“

Šiemet minime 150-ąsias prancūzų literatūros klasiko Alexandre’o Dumas, tėvo (1802–1870), mirties metines. Šis autorius žinomas net tiems, kurie beveik nesidomi literatūra: daugelis skaitė jo romanus „Trys muškietininkai“, „Grafas Montekristas“, „Karalienė Margo“, rašytojo kūryba dažnai ekranizuojama. Iki balandžio vidurio Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos lankytojai galės pamatyti XIX a. pirmojoje pusėje išleistą romaną „Fechtavimo mokytojas“ („Le maitre d’armes“, Paris, 1840–1841). Knygos pradžioje fechtuotojas Grizjė Napoleono pėdsakais – per Lietuvą – keliauja į Rusiją, o vietos gyventojai apibūdinami kaip „gerieji lietuviai“ („les bons Lithuaniens“).

Būtent šią knygą rankose laikė ir pats jos autorius: rašytojas joje paliko autografą. Manoma, kad jis dedikuotas aristokratei Sofijai Tyzenhauzaitei de Choiseul-Gouffier (1790–1878), kuri dažnai pristatoma kaip pirmoji moteris rašytoja iš istorinės Lietuvos. Florencijoje įvykusi pažintis su A. Dumas vaizdžiai aprašyta jos „Reminiscencijų“ įžangoje: „Vos pradėjęs kalbėti p. Aleksandras Diuma sušuko: „O, ponia, aš jus apiplėšiau, apvogiau.“ <...> „Kalbu apie jūsų nuostabiuosius „Atsiminimus apie imperatorių Aleksandrą“. Rašiau „Fechtavimo mokytoją“ ir man reikėjo kūrinio apie Sankt Peterburgą; knygininkas nurodė jūsų veikalą, tad iš jo ir sėmiausi išminties.“ (žr. Sofija Tyzenhauzaitė, „Reminiscencijos“, Vilnius, 2004, p. 6).

Deja, romano vertime į lietuvių kalbą (Aleksandras Diuma, „Fechtavimo mokytojas“, Kaunas, 1998) kelionė per Lietuvą aprašoma itin lakoniškai, skiriamas vos vienas sakinys. Su lituanistiniais romano fragmentais, išverstais į lietuvių kalbą, galima probėgšmais susipažinti kultūros žurnale „Aidai“. Čia publikuotas lietuvių literatūros klasiko Antano Vaičiulaičio (1906–1992) tekstas „Apie Lietuvą Aleksandro Dumas knygoje“ („Aidai“, 1991, Nr. 3, p. 204–206), kuriame kūrinys cituojamas, perpasakojamas ir komentuojamas.

Paroda „Les bons Lithuaniens“: lituanistiniai pėdsakai Alexandre’o Dumas romane „Fechtavimo mokytojas“ yra Frankofonijos dienų 2020 m. programos dalis.

Rugsėjo 15 d. 17.30 val. Nacionalinės bibliotekos Valstybingumo erdvėje parodos autorė Valda Budreckaitė skaitys paskaitą „Cherchez la femme: moterys rašytojos ir lituanistinis pėdsakas A. Dumas romane „Fechtavimo mokytojas“. Ji aptars romano vietas, kuriose minima Lietuva, taip pat pristatys prancūziškai rašiusią S. Tyzenhauzaitę ir su ja susijusias amžininkes, kurios taip pat ėmėsi plunksnos. Į paskaitą būtina registruotis ›

Trumpai apie parodą

Data rugsėjo 14–20 d.
Vieta Valstybingumo erdvė, II a.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“
Svarbu Laikantis saugumo reikalavimų lankytojų skaičius ribojamas. Lankytojai, turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymių, į parodą neįleidžiami. Lankytojams privaloma dėvėti apsaugines veido priemones. Atsiprašome už nepatogumus.