Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. rugsėjo 16 d.

Rugsėjo 16 d.: Henrikui Radauskui – 110: poezijos ir muzikos vakaras

Balandžio 23-iąją minėjome 110 metų, kai gimė vienas didžiausių Lietuvos poetų Henrikas Radauskas. Susiburti į H. Radauskui dedikuotą vakarą besidominčius poeto kūryba ir asmenybe kviečiame rugsėjo 16 d. 18 val. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje.

Pavasarį Nacionalinėje bibliotekoje organizuotas renginys dėl visiems suprantamų karantino aplinkybių įvykti negalėjo. Dabar, kai „ateina gelsvas kaip liepsna ruduo“ (H. Radauskas), kviečiame susitikti jaukiam vakarui ir prisiminti didį Lietuvos poetą ir jo kūrybą. Anot Algirdo Juliaus Greimo, H. Radauskas – „grynas Nepriklausomos Lietuvos laikotarpio produktas“, o „poetai, kurie rašo, rašys po jo, galės duoti ką nors naujo tiktai perlipdami per jį, bet ne apeidami aplinkui“.

Renginio metu šalies poetai dalysis savo įžvalgomis apie H. Radausko kūrybą ir jos vertę, perskaitys po sau brangų H. Radausko eilėraštį ir jį pakomentuos, taip pat paskaitys savo eilių, artimų šio poeto kūrybai.

H. Radausko eilėraščiai taip pat traukia muzikantų dėmesį. „Žiemos pasaka“, „Gėlė ir vėjas“, „Vienaragis“, „Vakaras“... Tai vos keli H. Radausko eilėraščiai, atėję į Lietuvos muzikantų kūrybą, todėl šiame vakare ypatingas dėmesys bus skiriamas ir poezijos skaitymams, ir muzikai

Vieniems H. Radauskas – vienas ryškiausių lietuvių poetų, kitiems – savotiškas keistuolis, tikras tarpukario dendis, tretiems – nors ir nepažįstamas, tačiau labai savas ir artimas kūryba, pasaulėjauta, laikysena. „Asmeniškai man tai pirmasis lietuvių „šiuolaikinis“ poetas. Jo tekstų nebereikia „pritempinėti“, žiūrėti į juos „istoriškai“, daryti kokias nors pasąmonines nuolaidas“, – tvirtino Aidas Marčėnas. „Radauskas ne tik savo kūryba teigė, bet ir pasisakymais gynė poezijos vertybes, ypač nuo kokius nors išeivių bendruomenės apdovanojimus už menkavertę kūrybą gavusių eiliuotojų, taip keldamas ne tik poezijos, bet ir jos refleksijos lygį. Sako jį buvusį sunkaus būdo. Būdą žmogus išsineša, jis pamažu išbyra iš amžininkų prisiminimų, o tekstuose lieka tik mūsų Mielasis Henrikas“, – rašė Kornelijus Platelis. Anot Tomo Venclovos, „Henrikas Radauskas yra mūsų literatūros klasikas ir Lietuvos pasididžiavimas“.

Maloniai kviečiame dalyvauti renginyje, kuriame dainomis pagal poeto eiles dalysis aktorius, dainų kūrėjas ir atlikėjas Olegas Ditkovskis. Renginyje dalyvaus skirtingoms kartoms atstovaujantys poetai: Tomas Venclova, Kornelijus Platelis. Renginį ves Nacionalinės bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento Lituanistikos skyriaus vadovas Dainius Vaitiekūnas. 

Informuojame, kad poetas A. Marčėnas renginyje nedalyvaus.

Trumpai apie renginį

Data rugsėjo 16 d.
Laikas 18 val.
Vieta Renginių erdvė, III a.
Trukmė 1,5 val.
Dalyvavimas dalyvių skaičius ribotas, būtina registruotis čia ›
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“
Svarbu Laikantis saugumo reikalavimų dalyvių skaičius ribojamas. Lankytojai, turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymių, į renginį neįleidžiami. Dalyviams privaloma dėvėti apsaugines veido priemones. Atsiprašome už nepatogumus.