Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. rugsėjo 14 d.

Rugsėjo 14–18 d.: Eltos šimtmečio renginiai Nacionalinėje bibliotekoje

Įkūrimo šimtmetį mininti naujienų agentūra ELTA Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje rugsėjo 14 d. rengia diskusiją „Kokią viešąją erdvę sukūrėme tapę nepriklausomi?

Neseniai minėjome svarbiausių Lietuvos istorijos įvykių – Vasario 16-osios ir Kovo 11-osios – sukaktis. Buvo proga įvertinti valstybės pažangą ir pasiekimus užsitikrinant geopolitinį ir ekonominį saugumą. Lietuva šiuo metu yra kaip niekad saugi ir klestinti – tai tapo viešojoje erdvėje dažnai kartojamu pastarojo dešimtmečio situacijos šalyje apibendrinimu. Tačiau kaip Lietuvai atkūrus nepriklausomybę keitėsi viešoji erdvė? Kokie viešosios erdvės principai ir normos ilgainiui įsitvirtino? Ar viešoji erdvė tapo labiau vakarietiška ir pliuralistinė, įrodanti, kad egzistuoja ir stipri pilietinė visuomenė? Kokios problemos ir visuomenės lūkesčiai vyravo viešosiose diskusijose? Kaip kito politikų ir žiniasklaidos bendravimas bei komunikacija?

Į šiuos klausimus atsakymų ieškosime diskusijoje, kurioje įžvalgomis dalysis renginio dalyviai:

  • Aurimas Perednis, „Žinių radijo“ žurnalistas, – „Kaip griuvo diskurso monopolijos ir visi tapome žiniasklaida“;
  • dr. Rasa Ališauskienė, sociologė, „Baltijos tyrimų“ direktorė, – „Viltis miršta paskutinė: kaip kito mūsų lūkesčiai ir tikrovės vertinimai atgavus Nepriklausomybę?“;
  • dr. Ainius Lašas, Kauno technologijos universiteto Socialinių, humanitarinių mokslų ir menų fakulteto dekanas, – „Verslo, politikų ir žiniasklaidos santykiai: kas pasikeitė per 30 Nepriklausomybės metų?“.

 Diskusijoje taip pat dalyvaus:

  • dr. Romas Lazutka, VU Ekonomikos ir Filosofijos fakultetų profesorius,
  • Rima Urbonaitė, politologė, Mykolo Romerio universiteto dėstytoja,
  • Donatas Puslys, Vilniaus politikos analizės instituto medijų ir demokratijos programos vadovas.

Diskusiją moderuos žurnalistas Edmundas Jakilaitis.

Diskusija vyks Nacionalinės bibliotekos Renginių erdvėje (III a, 305 kab.). Pradžia – 16.30 val.

Būtina registracija: Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Maloniai primename, kad lankytojams būtinos apsauginės veido kaukės.

Tą pačią dieną 15.30 val. Nacionalinėje bibliotekoje atidaroma Eltos šimtmečiui skirta paroda „ELTA 100: taškus sudėlioja istorija“.

Pirmosios ir vienintelės nacionalinės naujienų agentūros ELTA istorija prasidėjo 1920 m. balandžio 1-ąją, dvejais metais anksčiau nei BBC. Ir Eltos stuburą, ir ilgaamžiškumą, ko gero, formavo sudėtingos istorinės aplinkybės: vos įsikūrusi Lietuvos valstybė; karas su Lenkija; ispaniško gripo epidemija; suirutė ir visa ko stoka po Pirmojo pasaulinio karo. Šveicaras Juozas Eretas šią naujienų agentūrą kūrė siekdamas, kad pasaulis sužinotų apie jaunos valstybės gyvenimą, o Lietuva – apie pasaulį.

Maloniai kviečiame dalyvauti.

Trumpai apie diskusiją

Data rugsėjo 14 d.
Laikas 16.30 val.
Vieta Renginių erdvė, III a.
Dalyvavimas būtina registracija: Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.
Trukmė 2 val.
Organizatorius naujienų agentūra ELTA
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“


Trumpai apie parodą

Data rugsėjo 14–18 d.
Laikas atidarymas rugsėjo 14 d. 15.30 val., vėliau – bibliotekos darbo laiku
Vieta centriniai laiptai
Organizatorė naujienų agentūra ELTA
Partneris Lietuvos centrinis archyvas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“