Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. rugsėjo 10 d.

Nacionalinės bibliotekos inkunabulų rinkinį papildė dviejų inkunabulų fragmentai

Džiugi naujiena! Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Retų knygų ir rankraščių skyriaus fondai pasipildė dviejų inkunabulų fragmentais. Nors tai – tik pavieniai lapai, pasaulio inkunabulistikoje jie yra traktuojami kaip atskiri apskaitos vienetai. Tad dar kartą keičiasi ir Lietuvoje esančių inkunabulų statistika.

Fragmentai rasti restauruojant ispanų dominikono teologo Raimundo Martí (m. apie 1286) poleminį veikalą Pugio fidei (Leipcigas, 1687). Įrišant knygą, viršelių gamybai buvo panaudoti XV–XVII a. knygų lapai, jų fragmentai. Knygą restauravo Nacionalinės bibliotekos restauratorė Daiva Juškienė.

Vienas iš inkunabulų – romėnų komediografo Publijaus Terencijaus (apie 195/185 – apie 159 m. pr. Kr.) komedijų rinkinys Comoediae (Strasbūras, 1496). Terencijaus Komedijos buvo gausiai puoštos vokiečių menininko Albrechto Dürerio (1471–1528) kurtomis iliustracijomis. Nacionalinėje bibliotekoje saugomas išlikęs dvilapio fragmentas su iliustracija, kurioje vaizduojami du pagrindiniai komedijos „Eunuchas“ veikėjai – Fedrija ir Parmenonas.

Antras inkunabulas – italų teisininko Giovanni Bertacchini (apie 1448–apie 1500) veikalo Repertorium iuris utriusque (Niurnbergas, 1483) antroji laida. Tai viena gausiausių to laiko romėnų ir kanonų teisės kompiliacijų. Leidinio populiarumą liudija tai, kad per keliolika metų pasirodė net 10 knygos laidų. 10 išlikusių knygos lapų fragmentų yra puošti raudono ir mėlyno rašalo inicialinėmis raidėmis bei rubrikomis.

Šiuo metu Nacionalinėje bibliotekoje saugoma 90 inkunabulų, o iš viso Lietuvos atminties institucijose – 522.