Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. rugsėjo 23 d.

Nauji leidiniai Lituanistikos skaitykloje kultūros ir spaudos tema

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Lituanistikos skaityklos atvirasis fondas papildytas naujomis knygomis, skirtomis Lietuvos kultūrai ir spaudai. Kviečiame su jomis susipažinti.

Prof. Broniaus Genzelio monografija „Lietuvos kultūros istorija“ aprėpia Lietuvos kultūros raidą nuo ištakų iki mūsų dienų. Pagrindinė knygoje apžvelgiamos problemos ašis – Lietuvos kultūros ir lietuvių kultūros sampratų skirtis. Leidinyje autorius aptaria tris kultūros raidos tarpsnius: etnotautinį (pagoniškąjį), integracinį (orientaciją į krikščioniškąją kultūrą) bei savasties suvokimo ir tapsmo (atgimimo).

Ši knyga padės geriau pažinti Lietuvos kultūros istoriją, suvokti savo šaknis, prisidės prie tautinės savimonės, patriotiškumo ugdymo, lietuvybės puoselėjimo. Tai puiki mokymo priemonė studentams. Knyga parašyta populiariai, tad bus įdomi ir visuomenei.

Lituanistikos skaityklos knygų lentynas papildė ir humanitarinių mokslų daktarės Jolitos Linkevičiūtės-Rimavičienės monografija „Kilmės įrašas“. Anot prof. dr. Tomo Kačerausko, „tai tarpdalykinis tyrimas, apimantis semiotikos, komunikacijos, istorijos, filosofijos, kultūrologijos laukus. Apskritai naratologija ir tekstologija šiuo metu ypač aktualios tyrimų kryptys. Monografijoje ryški lituanistinė tematika: nagrinėjami lietuvių ir Lietuvos (plačiąja prasme) autoriai ir kalbama apie LDK kultūrinį paveldą. Tai teikia knygai savitumo lyginant su kitais panašios tematikos užsienio tyrimais.“

Kviečiame susipažinti su 2019 metais išleistu mokslinių straipsnių rinkiniu „Spauda ir leidyba lietuvių tautos istorijoje: vardai, idėjos, darbai, įvykiai“. Knygoje publikuojami straipsniai parengti Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešojoje bibliotekoje vykusios Pirmosios Povilo Višinskio konferencijos pranešimų pagrindu.

Straipsniai, nagrinėjantys spaudos ir leidybos problemas, leidinyje išdėstyti chronologine seka pradedant nuo XIX a. pabaigos iki XX a. antros pusės. Šis rinkinys, papildantis lietuvių spaudos ir leidybos istorijos tyrimus bei leidžiantis pažinti prieštaringas vienos ar kitos epochos aplinkybes, skirtas tyrėjams, studentams, visuomenei, besidominčiai tautos istorija ir kultūrine atmintimi.

Kultūrologo, kraštotyrininko, fotografo, keliautojo Jono Nekrašiaus knyga „Šiaulietiška spauda XVI–XXI a.: leidybos, platinimo ir saugojimo įstaigos“ – tai pirmoji informacinio žinyno formos ir plačiausia Šiaulių knygotyros istorijos apžvalga nuo XVI a. iki pat šių dienų.

Autorius aprašo Šiaulių krašto knygrišius bei knygrišyklas, spaustuves bei spaustuvininkus, įvairius spaudos leidinius, knygų prekybą, leidybą ir leidėjus Šiauliuose, šio miesto ir krašto bibliotekas, skaityklas bei knygų ženklus XVI a.–XXI a. pr.

Žinynas, gausiai iliustruotas fotografijomis, knygų ženklais ir ekslibriais, skirtas leidėjams, bibliotekininkams, spaustuvininkams, knygrišiams, visiems, kurie domisi knyga ir spauda.

Knygų seriją „Liudijimai“ papildė rašytojo, Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto profesoriaus Remigijaus Misiūno monografija ir šaltinių publikacija „Laiškai iš svetimų karų: lietuvių spauda apie JAV karus XIX a. pabaigoje – XX a. pradžioje ir lietuvių karių laiškai iš jų“. Šią knygą rasite Lituanistikos skaitykloje.

Pirmoji knygos dalis skirta lietuvių spaudai apie sukilimus Ispanijos kolonijose, Ispanijos ir JAV bei Filipinų ir JAV karus ir JAV dalyvavimą tarptautinėje invazijoje į Kiniją 1900 m. Šioje dalyje aprašoma lietuvių spauda apie lietuvių reakciją į JAV karus XIX a. pab. – XX a. pr. ir juose dalyvavusius lietuvius.

Antroje knygos dalyje sudėti išeivių spaudoje skelbti keliasdešimt laiškų, rašyti iš šių karų JAV armijoje tarnavusių lietuvių. Šie laiškai tai išsamūs liudijimai, perteikiantys lietuvių kareivių skaudžią patirtį JAV karuose XIX a. pab. – XX a. pradžioje.

Knyga skirta visiems besidomintiesiems išeivijos istorija.

Primename, kad Nacionalinės bibliotekos informacijos paieškos konsultantai padeda parinkti tinkamiausią medžiagą jūsų studijoms ar tyrimams, pataria, kaip efektyviai naudotis bibliotekos turimais dokumentais, kaip rasti reikalingą leidinį kitoje bibliotekoje, siūlo pagalbą naudojantis elektroniniais ištekliais. Daugiau informacijos rasite čia ›