Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. rugsėjo 25 d.

Spalio 5 d. – lapkričio 8 d.: vieno eksponato paroda „Pirmasis istorinis nuotykinis romanas lietuvių kalba“

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka vieno eksponato parodoje kviečia susipažinti su paskutine istorinio romano parodų ciklo knyga – pirmuoju istoriniu ir pirmuoju nuotykiniu romanu lietuvių kalba Vinco Pietario „Algimantu“.

Romanas įdomus dėl keleto aspektų. Tai pirmas lietuvių kalba parašytas romanas – ir ne bet koks, o istorinis nuotykinis. Kūrinys, laikomas svarbiausiu V. Pietario veikalu, išleistas po autoriaus mirties, 1904 metais. Pirmą kartą romanas išėjo ne viena knyga, o dalimis – tomais. Ir, galiausiai, pirmasis lietuviškas romanas išleistas ne Lietuvoje, kur tuo metu vis dar buvo draudžiama knygų lotyniškais rašmenimis leidyba, o Jungtinėse Amerikos Valstijose, Šenandoa mieste, XX a. pradžioje vadintame Amerikos Vilniumi.

Kūrinio veiksmas vyksta XIII a. pradžioje, maždaug 1192–1205 m. Romane rašoma apie bundantį lietuvių pasipriešinimą, ryškinamos kolektyviškumo, bendruomeniškumo idėjos. Rašydamas „Algimantą“ V. Pietaris naudojosi įvairiomis kronikomis (daugiausia Bychovco), Naugardo, Pskovo, Hipatijaus metraščiais. Daug vietovardžių ir asmenvardžių turi realius prototipus, nemažai faktų sutampa su istorine tiesa. Yra ir „tikrų“ herojų: Dausprungas, Vykintas, Sprudeika, Bulius. Pagrindinio veikėjo Algimanto prototipas – Alšėnų kunigaikščio Jono Algimantaičio tėvas.

Trumpai apie parodą

Data spalio 5 d. – lapkričio 8 d.
Vieta erdvė prie Martyno Mažvydo skulptūros, III a.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“
Svarbu Laikantis saugumo reikalavimų lankytojų skaičius ribojamas. Lankytojai, turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymių, į renginį neįleidžiami. Dalyviams privaloma dėvėti apsaugines veido priemones. Atsiprašome už nepatogumus.