Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. rugsėjo 28 d.

Žurnalo „Tarp knygų“ 2020 m. 9-asis numeris: apie ką jis?

#GyvasŽodis. Šiemet švenčiame atkurtos Lietuvos nepriklausomybės 30-metį. Ta proga rubrikos autoriams, savo srities profesionalams, siūlome pasidalyti mintimis, kaip per šiuos tris dešimtmečius keitėsi šalies bibliotekos. Šiame numeryje kultūros viceministrė Ingrida Veliutė apžvelgia, kaip buvo  statomi nauji ir renovuojami šalies bibliotekų pastatai, modernizuojama jų infrastruktūra, kaip gerėjo bibliotekų darbo sąlygos ir kokie yra artimiausios ateities planai plėtojant bibliotekų veiklą.

Tema: senjorų veikla bibliotekose. Vaiva Markevičiūtė pasakoja apie miestų ir rajonų savivaldybių bibliotekose sėkmingai veikiančius senjorų klubus, kuriuose vyresnio amžiaus žmonės ne tik praskaidrina savo kasdienybę, bet ir įgyja naujų žinių bei įgūdžių. Aušra Vaškevičienė rašo, kokiomis išskirtinėmis veiklomis senjorai skatinami užsiimti Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje, atskleidžia, kokias paslaugas senjorams biblioteka teikia už jos ribų.

Šiandien aktualu. Su standartizavimu susijusi veikla gali būti laikoma strategine bei inovatyvia bibliotekų, muziejų ir archyvų veikla. Nacionalinė biblioteka jau daugiau kaip kelis dešimtmečius aktyviai dalyvauja Lietuvos standartizacijos departamento 47-ojo technikos komiteto „Informacija ir dokumentavimas“  veikloje, apimančioje didžiąją dalį skaitmeninės erdvės standartizavimo projektų. Nijolė Bliūdžiuvienė ir Violeta Černiauskaitė pristato antrąją papildytą informacijos ir dokumentavimo sričių aiškinamojo žodyno, kuriame pateikiama 2012 terminų su apibrėžtimis, redakciją.

Bibliotekų turtai. „Tarp knygų“ redakcija, siekdama aktualinti nacionalinį dokumentinį kultūros paveldą, užtikrinti jo sklaidą, parengė UNESCO „Pasaulio atminties“ Lietuvos nacionalinio registro naujienų pristatymo ciklą. Šiame numeryje Nijolė Raudytė pristato Neformalios lituanistinės mokyklos Kretingos bernardinų vienuolyne kolekciją. Joje – 134 rankraštiniai dokumentai lietuvių, lenkų ir lotynų kalbomis, mokslininkų teigimu, vadintini pirmuoju lietuvių (žemaičių) bendrinės kalbos projektu.

Užsienyje. Kokias knygas pastaruoju metu įsigyja ir skaito latviai? Populiariausiomis 2019-aisiais Latvijoje tapusias knygas, remdamasi dviejų didžiausių Latvijos knygų prekybos tinklų duomenimis, aptaria Nijolė Sisaitė.

Žmonės ir laikas. Minint Jolitos Skablauskaitės 70-ąsias gimimo metines, Vaiva Markevičiūtė analizuoja rašytojos kūrybos bruožus, kurie, paradoksalu, yra ir priežastys, kodėl rašytojos romanai yra sunkiai skaitomi ir suprantami. Straipsnis iliustruotas iki šiol niekur nepublikuotais J. Skablauskaitės piešiniais, saugomais Joniškio rajono savivaldybės Jono Avyžiaus viešojoje bibliotekoje.

Sukaktys. Vytautas Smilgevičius siūlo pažinti lietuvių keliautoją Matą Šalčių, kurio 130-ąsias gimimo metines minėjome šį mėnesį, vartydamas jo 1929–1930 m. kelionės po Rytų šalis užrašus, saugomus gausiame dokumentų ir nuotraukų Nacionalinės bibliotekos Mato Šalčiaus fonde.

Po keliasdešimt rezultatyvių metų darbinę veiklą Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje baigė dvi savo sričių profesionalės: Liubovė Buckienė, Nacionalinėje bibliotekoje dirbusi net 50 metų, ir Genovaitė Ivaškevičienė, ten pat dirbusi 25 metus. Reginos Varnienės-Janssen ir Daivos Janavičienės tekstuose – apibendrintas kolegių nueitas profesinis kelias su bendradarbių prisiminimais.

Geroji patirtis. Šią vasarą Nacionalinės bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamentas kvietė mieste vasarojančius vaikus dalyvauti kasdien rengiamose edukacijose. Per mėnesį nuo birželio pabaigos bibliotekos vasaros programos veiklos sudomino daugiau kaip 300 įvairaus amžiaus vaikų. Rūta Lazauskaitė ir Ieva Šakelaitė pasakoja apie edukacinius užsiėmimus, kuriuose daug dėmesio skirta literatūrai ir istorijų kūrimui, estetiniam vaikų lavinimui, ekologijai, paaiškindamos, kokius augančių asmenybių gebėjimus šios veiklos ugdo.

Bendraukime ir socialiniame tinkle „Facebook“: Žurnalas „Tarp knygų“!

Primename, kad žurnalą galima užsisakyti visuose AB Lietuvos pašto skyriuose. Vieno numerio kaina – 2,25 Eur (plius pašto paslaugos: mieste – 0,34 ct; kaime – 0,51 ct).

Dėl žurnalo įsigijimo taip pat galima kreiptis į Nacionalinės bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) Informacijos ir registracijos punktą (II a., tel. (8 5) 249 7028) ir Leidybos skyrių (tel. (8 5) 263 9111 arba el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.; Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.).