Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. spalio 1 d.

Dizainas, fotografija ir architektūra: naujų knygų ekspozicija Muzikos ir vizualiųjų menų skaitykloje

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Muzikos ir vizualiųjų menų skaitykla papildyta naujomis knygomis. Interjero dizaino, grafikos ir mados istorijos, architektūros teorijos ir praktikos, vaizduojamojo meno istorijos, fotografijos – kviečiame skaityti leidinius šiomis ir kitomis temomis. Trumpai pristatome keletą iš jų.

Knygos viršelis

Neringa. Architektūros gidas

Istorikų ir architektūros tyrinėtojų komanda pristato vieno savičiausių Lietuvos regionų – Kuršių nerijos architektūrai skirtą leidinį. Jame lengvai, bet intriguojamai aprašomi įdomiausi Kuršių nerijos statiniai, pristatoma jų istorija, atskleidžiami dar negirdėti su jais susiję faktai. Leidinys gausiai iliustruotas archyvinėmis nuotraukomis, pateikiami pastatų planai. Tekstus rašė Marija Drėmaitė, Martynas Mankus, Vasilijus Safronovas ir Viltė Migonytė-Petrulienė. Knyga sudomins tiek profesionalus, tiek tuos, kurie iki šiol ne itin domėjosi architektūros istorija.

Knygos viršelis

Charlotte Fiell, Peter Fiell, Magnus Englund. Modern Scandinavian Design

Puikios kokybės leidinyje pristatomi Skandinavijos kūrėjų interjero dizaino elementai nuo tarpukario iki XX amžiaus antrosios pusės. Knyga supažindina su skandinaviškų baldų, tekstilės, architektūros, metalo ir stiklo dirbinių įvairove ir istorijomis. XX a. antrojoje pusėje Šiaurės šalių dizaineriai ir architektai buvo vieni originaliausių ir žinomiausių profesionalų pasaulyje. Jų kūryboje vyravo funkcionalumo, minimalizmo ir savitos estetikos deriniai. Neretai interjero dizainui buvo naudojamos natūralios medžiagos tiek dėl estetinių ar fizinių savybių, tiek dėl įkvėpimo iš gamtos. Skandinavijos dizaineriai padarė įtaką ir kitų šalių, taip pat Lietuvos, kūrėjams. Knyga gausiai iliustruota.

Knygos viršelis

Paul Lowe A Chronology of Photography. A Cultural Timeline from Camera Obscura to Instagram

Knygoje pateikiama fotografijos istorija nuo pirmųjų nedrąsių bandymų iki šių dienų. Dagerotipai, pirmieji nespalvoti bandymai užfiksuoti vaizdą, surežisuotos ir retušuotos, ranka spalvintos nuotraukos, spalvotų fotografijų pradžia, dokumentinės nuotraukos, karo ir spaudos fotografijos, asmenukės ir nuotraukos iš socialinių tinklų – visa fotografijos raida atskleidžiama šiame leidinyje. Knygoje pamatysite Louis Daguerre’o, Mano Ray’aus, Cindy Sherman, Andreso Serrano, Dorotheos Lange, Horsto P. Horsto ir kitų žinomų fotografų nuotraukų. Taip pat garsiausias ir didžiausią įtaką kitiems menininkams padariusias fotografijas. Laiko juostoje nurodomi svarbiausi fotografijos istorijai įvykiai. Leidinys padės suprasti, kaip fotografija formuoja mūsų estetinį suvokimą ir požiūrį į save

Knygos viršelis

Christian Brandstatter, Daniela Gregori, Rainer Metzger. Vienna 1900 Complete

Puikios kokybės gausiai iliustruotas leidinys supažindina su fin de siècle laikų Vienos meniniu gyvenimu. XIX–XX a. sandūros Viena išgyveno kultūrinį ir intelektualinį pakilimą. Art nouveau stiliui išpopuliarėti nemažai padėjo Vienos „Secesionas“ (iš čia ir vienas art nouveau stiliaus pavadinimų – „secesija“) – seniausia pasaulyje menininkų įkurta dailės galerija, tuo metu formavusi estetinį skonį. Susipažinsite su vaizduojamosios ir taikomosios dailės kūriniais, jų atsiradimo aplinkybėmis bei juos kūrusiais menininkais. Atrasite tiek Gustavo Klimto tapybos, tiek Josepho Marios Olbricho statinių nuotraukų, tiek subtilios estetikos juvelyrikos šedevrų.

Visą naujų knygų sąrašą rasite čia ›

Linkime malonaus skaitymo!