Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. spalio 15 d.

Spalio 15 d.: knygos „Geri, blogi, vargdieniai“ pristatymas

Šiais metais minimos Japonijos konsulo Chiunės Sugiharos, išdavusio Japonijos tranzitines vizas žydų tautybės žmonėms ir taip išgelbėjusio daugiau kaip 6000 gyvybių, veiklos Kaune (1939–1940) 80-osios metinės. Lietuvos Respublikos Seimas 2020-uosius paskelbė Chiunės Sugiharos metais, todėl spalio 12-18 d. organizuojama Sugiharos savaitė, skirta įamžinti šio japonų diplomato atminimą. Spalio 15 d. 17.30 val. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Valstybingumo erdvėje bus pristatoma Simono Strelcovo knyga „Geri, blogi vargdieniai“, kurioje naujai pažvelgta į Japonijos konsulato Lietuvoje veiklą ir Chiunės Sugiharos žygdarbį gelbstint žydų šeimų gyvybes.

Jau kuris laikas globalioje istorijų, siužetų, interneto svetainių įvairovėje dominuojantis pabėgėlių ir jų gelbėtojų istorijos naratyvas – tarsi filmo scenarijus, kurio režisierius išbraukė autentiškus įvykius, pakeitė veikėjų kilmę, sceną ir dekoracijas ir galiausiai gavo savitą, tačiau niekuo neišskirtinį rezultatą – šablonišką istoriją, kurioje nieko nauja. Ironiška, bet būtent apie pabėgėlių istoriją, kuri prasidėjo 1939 m. rudenį ir tęsėsi iki 1940 m. vasaros pabaigos (kai Ch. Sugihara išvyko iš jau okupuotos Lietuvos), daugiausia buvo pasakojama ignoruojant lietuviškos kilmės šaltinius. Būtent dėl to visa ši istorija ilgainiui tapo panaši į kitas, vienodai smėlėta ir pilka. Tačiau tai buvo fenomenali visas žmogiškąsias emocijas sujungianti, iš mirties ir vergovės į gyvenimą ir žmogišką rytdieną vedanti tūkstančių likimų kelionė. Skaitant šią knygą reikia nuolat atminti, kad veiksmas vyko ne Japonijoje, Lenkijoje ar Sovietų Sąjungoje, o Lietuvos Respublikoje. Istorijai buvo ir yra reikalingi herojai. Tai, greičiausiai, natūralus žmonijos egzistencijos poreikis. Šios knygos siekis yra ne nukarūnuoti herojus – priešingai, tyrimu siekiama skaitytojams pateikti daug naujų ir nepelnytai ilgai pamirštų herojų. Juk didžiausi ne visuomet yra žinomiausi, o žinomiausi ne visuomet yra didžiausi.

Knygoje taip pat pristatoma Lietuvos Raudonojo Kryžiaus veikla organizuojant ir teikiant pagalbą pabėgėliams, daug įdomios informacijos apie Lietuvos valdžios pastangas suteikti visokeriopą paramą nelaimės ištiktiesiems. Dėmesio sulaukė ir literatūroje vis dar mažai analizuojamas internuotų Lenkijos karių likimas, globa, išlaikymo politika.

Pristatyme dalyvaus knygos autorius dr. Simonas Strelcovas, istorikai dr. Norbertas Černiauskas, dr. Akvilė Naudžiūnienė ir prof. dr. Šarūnas Liekis.

Tiesioginė renginio transliacija ›

Trumpai apie renginį

Data spalio 15 d.
Laikas 17.30 val.
Vieta Valstybingumo erdvė, II a.
Trukmė 1 val.
Dalyvavimas būtina registracija ›
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“ ›
Svarbu Laikantis saugumo reikalavimų, žiūrovų skaičius ribojamas. Lankytojai, turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymių, į renginį neįleidžiami. Dalyviams privaloma dėvėti apsaugines veido priemones. Atsiprašome už nepatogumus