Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. spalio 13 d.

Šešių partijų lyderių diskusija apie rinkimų rezultatus ir lūkesčius

Kviečiame žiūrėti Lietuvos politikos forumo transliacijos iš Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos vaizdo įrašą. Šįkart esminis diskusijos klausimas – ką atskleidė pirmojo rinkimų turo rezultatai ir ko tikėtis po dviejų savaičių? Apie tai diskutavo šešių partijų, kurios turės savo frakcijas būsimajame Seime, lyderiai.

Diskusijoje dalyvavo Aušrinė Armonaitė (Laisvės partija), Viktorija Čmilytė-Nielsen (Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis), Vigilijus Jukna (Darbo partija), Gintautas Paluckas (Lietuvos socialdemokratų partija), Saulius Skvernelis (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga), Ingrida Šimonytė (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai). Diskusiją moderavo žurnalistas Edmundas Jakilaitis.

I. Šimonytė neatmetė plačios koalicijos galimybės. Pasak politikės, jie telktų visas jėgas, kurioms svarbios esminės vertybės: pagarba žodžio laisvei ir žmogaus teisėms, demokratiniams principams ir teisės viršenybei. „Pirmojo turo rezultatai parodė, kad Lietuvoje nėra vietos ypač radikaliai darbotvarkei. Rinkėjai pasiilgo kitokios pozicijos. Galime mėtytis kirviais, bet nė viena politinė partija nėra Lietuvos priešas. Kuo daugiau vieni kitus girdėsime, tuo daugiau išgirsime“, – sakė TS-LKD lyderė.

S. Skvernelis teigė, kad antrajame rinkimų ture laukia labai įdomi kova ir „dar visko gali būti“, tačiau „valstiečių“ sąrašo lyderis yra tikras, kad didžiausią mandatų skaičių iškovojusiai partijai priklauso teisė imtis iniciatyvos formuoti valdančiąją koaliciją: „Taip buvo, yra ir bus. Svarbiausia, kad priimti sprendimai būtų tvarūs ir naujai suformuota Vyriausybė stabiliai dirbtų visą kadenciją.“

G. Paluckas tvirtino esąs didelis optimistas: „Turime dar 12 galimybių vienmandatėse apygardose pagerinti savo rezultatą. Centro kairės partijos grupuojasi, telkiasi, kalbasi, kad būsimajame Seime būtų kuo daugiau kairiųjų politinių jėgų atstovų.“

V. Jukna mano, kad partijos sėkmė – neatsitiktinė. „Mes daug ir nuosekliai dirbome. Parašėme gerą programą, surinkome stiprią komandą, daug dirbome su rinkėjais. Dėl paramos antrajame ture dar neapsisprendėme, bet artimiausiu metu tai padarys susirinkusi partijos taryba“, – kalbėjo Darbo partijos lyderis.

V. Čmilytė-Nielsen tvirtino, kad šįkart Liberalų sąjūdis rinkimuose dalyvauja kaip nepriklausoma politinė jėga, kuri turi savo tikslus. „Mūsų dar laukia kova devyniose vienmandatėse apygardose. Tad galutinis rezultatas dar gali labai keistis. Juolab kad pirmojo turo rezultatai parodė, jog rinkėjai nori pokyčių. Liberalių rinkėjų balsas būsimajame Seime bus stipriai girdimas ir bus tinkamai atstovaujamas. Tai džiugina“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

A. Armonaitė teigė, kad „mūsų visuomenė yra kitokia, nei ją interpretuoja viešumoje“. Pasak Laisvės partijos lyderės, žmonės nori pozityvios politikos, pagarbos sau ir savo teisėms. „Visuomenė nori perspektyvos, o ne amžinai aiškintis, kas kaltas ir ką čia dar uždraudus. Mes į politiką ateiname su naujais prioritetais, kurie svarbūs šiuolaikinei vakarietiškos demokratijos visuomenei. Tai – mokslas, žinios, šiuolaikinės technologijos, tvari aplinkosauga ir didelės ambicijos būti pirmiems“, – kalbėjo diskusijos dalyvė.

Kviečiame žiūrėti visą „Lietuvos politikos forumo“ vaizdo įrašą.