Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. spalio 21 d.

Spalio 21 d.: pokalbis „Kalba ir laisvė: baltarusiai“

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje rudens sezoną pradeda „Kalbos klubas +“ ir kviečia į susitikimus. Artimiausio susitikimo tema – kalba, laisvė ir baltarusiai.

Norėdami geriau suvokti kalbos fenomeną, jo įvairiapusiškumą, išmokti naudotis visomis kalbos teikiamomis galimybėmis, suvokti kalbos galią, turime kalbėtis ir apie kitas kalbas, jų įtaką lietuvių kalbai bei kultūrai ir (arba lietuvių kalbos įtaką kitoms kalboms ir kultūroms.

„Kalbos klube +“ jau kalbėjomės apie sanskritą ir mūsų kaimynų žydų kalbą jidiš. Dar viena kalba, esanti labai arti lietuvių kalbos tiek istoriškai, tiek geopolitiškai, tiek kultūrine prasme, tai –  baltarusių kalba. Tačiau apie ją žinome nelabai daug. Baltarusių kalbos socialinė istorija yra labai komplikuota.

Spalio 21 d. vyksiančiame susitikime kalbėsimės ir apie kanceliarinę Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės (LDK) kalbą, ir apie baltarusių ir rusų kalbų mišinį „trasianką“, nepamiršdami baltarusių tarmių Lietuvoje, jų vietos ir vertės Lietuvos kultūroje. Dabar, kai Baltarusijoje vyksta protestai siekiant demokratijos, labai prasminga įvertinti, kokį vaidmenį kalba atlieka valstybės laisvėjimo procesuose.

„Kalbos klubo +“ pašnekovai – LDK senosios raštijos tyrinėtojas, slavistikos profesorius Sergejus Temčinas ir rašytojas, vertėjas, žurnalistas, kino režisierius Jonas Ohmanas.

Trumpai apie renginį

Data spalio 21 d.
Laikas 17.30 val.
Vieta Valstybingumo erdvė, II a.
Trukmė 1 val.
Dalyvavimas dalyvių skaičius ribotas, prašome registruotis čia ›
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“ ›
Svarbu Laikantis saugumo reikalavimų, dalyvių skaičius ribojamas. Lankytojai, turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymių, į renginį neįleidžiami. Dalyviams privaloma dėvėti apsaugines veido priemones. Atsiprašome už nepatogumus.