Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. spalio 24 d.

Spalio 24 d.: dokumentinio filmo „Traukinys į mirtį“ pristatymas ir peržiūra

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vyks režisieriaus Virgilijaus Kubiliaus dokumentinio ciklo „Traukinys į mirtį“ pristatymas ir peržiūra.

1940-ųjų liepą dvylika aukščiausių Lietuvos saugumo ir žvalgybos pareigūnų sovietų buvo suimti, slapta išvežti į Maskvą ir sušaudyti. Vienas jų – Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministras Kazimieras Skučas. Minint 125-ąsias ministro gimimo metines, sukurta pirma dokumentinio ciklo „Traukinys į mirtį“ dalis. Joje pasakojama unikaliais archyvais bei dokumentiniais kadrais paremta K. Skučo ir Valstybės saugumo departamento direktoriaus Augustino Povilaičio paskutinė kelionė prie Lietuvos ir Vokietijos sienos palydint savo šeimas, kalbama apie Vyriausybės posėdį, kuris lėmė šalies pasidavimą okupantams, tragišką ministrų ir visos tautos likimą. „Kai 1939 m. Lietuva pasirašė sutartį su SSRS, K. Skučas pasakė broliui: tai okupacijos pradžia. Ir buvo visiškai teisus“, – pasakoja Virginija Skučaitė.

Peržiūroje dalyvaus ir dokumentinį ciklą pristatys Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro Specialiųjų tyrimų skyriaus vedėjas Rytas Narvydas, scenarijaus autorė „Kauno dienos“ žurnalistė V. Skučaitė, režisierius V. Kubilius.

Filmo idėjos autorius R. Narvydas, scenarijaus autorė V. Skučaitė, režisierius V. Kubilius, operatorius ir montažo režisierius Vincas Kubilius. Dokumentinis filmas – viešosios įstaigos „Aspectus memoria“, vadovaujamos Jono Ohmano, dokumentinių televizijos laidų ciklo pirmoji dalis.

Filmas bus rodomas lietuvių kalba.

Trumpai apie renginį

Data
spalio 24 d.
Laikas
14 val.
Vieta
Konferencijų salė, V a.
Trukmė
1,5 val.
Dalyvavimas
dalyvių skaičius ribotas, prašome registruotis čia ›
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“ ›
Svarbu
Laikantis saugumo reikalavimų dalyvių skaičius ribojamas. Lankytojai, turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymių, į renginį neįleidžiami. Dalyviams privaloma dėvėti apsaugines veido priemones. Atsiprašome už nepatogumus.