Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. spalio 26 d.

Spalio 26 d.: „Religijos ir religingumas: aktualiosios problemos“: diskusija „Kas yra moralus gyvenimas? Tarpreliginis budizmo ir krikščionybės dialogas“

Lietuvos religijotyrininkų draugija kviečia į atvirą visuomenei paskaitų ir diskusijų ciklą Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje. Klausytojams bus pristatytos naujausiomis teorinėmis perspektyvomis grindžiami Lietuvos ir pasaulio religijų istorijos ir dabartinio religingumo draugijos narių tyrimai, vyks diskusijos, kuriose bus aptariamos aktualios religijų ir religingumo tematinės problemos.

Šių metų spalio–lapkričio mėnesiais planuojamų 5 draugijos paskaitų ir 2 diskusijų bendrosios temos: religijų tyrimų istoriniai ir dabarties aspektai, religija tradicionalizmo ir modernybės kontekste, individuali religinė patirtis bei ideologinis jos konceptualizavimas, religija ir lytis, etninė tapatybė, tarpreliginis dialogas, žmogaus teisės ir kita.

Kviečiame dalyvauti diskusijoje „Kas yra moralus gyvenimas? Tarpreliginis budizmo ir krikščionybės dialogas“. Diskusijos dalyviai:

  • Gediminas Giedraitis (Taivano „Budos Šviesos“ universiteto absolventas, Eötvöso Lorándo universiteto budistinių studijų doktorantas);
  • Gintaras Sungaila (Ortodoksų Bažnyčios kunigas, Vytauto Didžiojo universiteto filosofijos doktorantas; Vilniaus universitete baigė filosofijos ir religijos studijas ir Varšuvos ortodoksų dvasinėje seminarijoje teologiją).

Diskusijos moderatorius Tadas Snuviškis (Vilniaus universiteto filosofijos doktorantas, Indijos ir Kinijos filosofijos tyrinėtojas).

Budizmas ir krikščionybė susidūrė pirmuosiuose mūsų eros amžiuose. Budistai minimi Bažnyčios tėvų raštuose. Rytų Bažnyčios krikščionys minimi gausiai II–IX amžiuje budistų gyventuose Centrinės Azijos regionuose ir Kinijoje. Vis dėlto pirmosios užfiksuotos budistų ir krikščionių intelektualinės diskusijos prasidėjo, kai jėzuitai pradėjo aktyvias misijas Kinijoje ir Japonijoje XVI–XVII a. – buvo svarstomi esminiai abiejų religijų doktrininiai klausimai. Vis dėlto budizmo ir krikščionybės susidūrimo kontekstai buvo pažymėti noru įrodyti savo tikėjimą-mokymą vienas kitam siekiant į jį atversti.

Naujas šių religijų santykio etapas yra XX amžius, kai prasideda tai, ką galima pavadinti šių religijų dialogu. Religinio dialogo esmė – ne įrodyti savo mokymo tiesas, bet bendrauti, stengiantis suprasti ir pagilinti supratimą apie kitos bei savo religijos mokymą, pažinti ir rasti tarpusavio bendrumą religiniu pagrindu. Šio susitikimo tikslas ir yra toks – bus aptariamos ir diskutuojamos iš anksto pasirinktų bei reprezentatyvių krikščionybės ir budizmo tekstų ištraukos apie moralę.

Trumpai apie renginį

Data spalio 26 d.
Laikas 18 val.
Vieta Renginių erdvė, III a.
Trukmė 2 val.
Dalyvavimas dalyvių skaičius ribotas, prašome registruotis el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.
Partneriai Lietuvos religijotyrininkų draugija
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“ ›
Svarbu Laikantis saugumo reikalavimų dalyvių skaičius ribojamas. Lankytojai, turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymių, į renginį neįleidžiami. Dalyviams privaloma dėvėti apsaugines veido priemones. Atsiprašome už nepatogumus.