Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. spalio 21 d.

Kviečiame į edukacines programas Vaikų ir jaunimo literatūros departamente

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamentas (VJLD) kviečia ikimokyklinukus ir moksleivių grupes į bibliotekos erdvėse vykstančias edukacines programas. Užsiėmimai rengiami iš anksto sutartu laiku darbo dienomis. Išsamesnė informacija ir registracija el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba telefonu (8 5) 239 8561.

  • Rytmečio skaitymai

Ikimokyklinio amžiaus vaikai ir 1–2 klasių moksleiviai laukiami garsiniuose rytmečio skaitymuose. Skaitysime kritikų įvertintas knygas, žiūrėsime iliustracijas, kalbėsimės apie kūrinį, išryškinsime pagrindinę jo mintį. Pageidaujantiems po knygos skaitymo galime surengti kūrybines dirbtuves. Trečiadienių rytais kviečiame į teatralizuotus skaitymus – susipažinsite su šešėlinėmis lėlėmis arba kamišibai pasakų teatru.

  • Kaip skaityti bežodes knygas

Ikimokyklinio amžiaus vaikams arba 1–4 klasių moksleiviams pristatysime Nacionalinės bibliotekos bežodžių knygų kolekciją, papasakosime apie šias knygas, jų istoriją ir galimus skaitymo būdus. Atsižvelgdami į dalyvių amžių, akcentuosime ne tik knygos turinį, bet ir formą, vaizdo ir teksto santykio literatūroje problemas.

  • Istorijų pasakojimo dirbtuvės

Istorijų pasakojimas – būdas dalytis patirtimi, išsaugoti savo istoriją ir suvokti mus supantį pasaulį bei vieniems kitus. Pasakojimas žodžiu padeda kurti bendrystę, lavina kalbinius įgūdžius, žadina vaizduotę ir stiprina pasitikėjimą savimi. Istorijų pasakojimo edukacijoje 1–4 klasių moksleiviai išbandys 3–4 istorijų pasakojimo edukacinius žaidimus, o sukurtą istoriją garsiai pristatys vieni kitiems.

  • Literatūriniai protų mūšiai

Kviečiame moksleivius vėl susirungti literatūriniuose protų mūšiuose. Lauksime atvykstant po vieną klasę (žinoma, iš anksto susitarus). Susiskirstę į 4–5 narių komandas mokiniai galės pasivaržyti žiniomis apie perskaitytas lietuvių ir užsienio autorių knygas, išspręsti literatūrines logines užduotis. Klausimai parengti pagal mokyklinę programą ir profesionalų rekomendacijas.

  • Knygos kelias

1–4 klasių moksleiviai supažindinami su knygos sandara, leidybos procesu ir keliu iki bibliotekos fondų. Moksleiviams bus pristatoma, kaip knygos registruojamos ir tvarkomos bibliotekoje, kokios literatūros čia daugiausia. Siekiama, kad dalyviai knygas įvertintų kaip meno objektą, prie kurio dažnai dirba didelė kūrėjų komanda.

  • Asmeninių knygelių dirbtuvės

Asmeninių knygelių kūrimo dirbtuvių dalyviai išmoks pasigaminti nedidelę knygelę. 3–6 klasių moksleiviai sužinos, kaip nesunkiai iš popieriaus išsilankstyti knygelę, pritaikyti viršelį ir dekoruoti jį pasirinktomis priemonėmis. Knygelę dalyviai galės pasiimti ir naudoti užrašams, eskizams ar įspūdžiams, idėjoms, trumpoms istorijoms.

  • Fraktalų piešimo dirbtuvės

Į šią edukaciją kviečiame 3–10 klasių moksleivius. Fraktaliniai piešiniai – paprasta piešimo technika, grindžiama spontanišku linijų kūrimu ir spalvinimu. Edukacijos dalyviai supažindinami su fraktalinio piešimo metodu, išmoks nusipiešti savo piešinį, jį galės aptarti su edukatore.

Informaciją apie visus VJLD vykstančius renginius ir edukacijas vaikams bei jaunimui kviečiame sekti socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje.

SVARBU! Laikantis saugumo reikalavimų, dalyvių skaičius ribojamas – į visus renginius būtina registracija, atvykus privaloma dėvėti apsaugines veido priemones, laikytis saugaus atstumo, naudotis rankų dezinfekcijos priemonėmis. Nacionalinė biblioteka pagal rekomendacijas valo, dezinfekuoja ir vėdina patalpas. Lankytojai, turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymių, į biblioteką neįleidžiami. Atsiprašome už nepatogumus.