Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. lapkričio 3 d.

Lapkričio 3 d.: nuotolinė diskusija apie romų kalbą Lietuvoje ir Europoje

Apie romų kalbą dažnai žinome tiek pat mažai kaip ir apie romų kultūrą. Romani (romų kalba) yra svarbus tapatybės elementas, išlaikantis bendruomenės savitumą ir tapatumo jausmą. Tarptautinės romų kalbos dienos išvakarėse kviečiame į nuotolinę diskusiją.

„Norime sukurti erdvę artimiau pažinti romų kalbą (o per ją – ir pačius romus), pažiūrėti į ją istoriškai, kultūriškai ir lingvistiškai“, – sako renginio organizatoriai.

Diskusija, organizuojama kartu su Kalbos klubu. Joje dalyvaus antropologė Aušra Simoniukštytė, menininkas ir romų aktyvistas Gopalas Michailovskis, sanskritologas Vytis Vidūnas. Pokalbį moderuos prof. Jolanta Zabarskaitė.

Renginys organizuojamas kartu su Romų visuomenės centru, Kirtimų kultūros centru, Multikultūriniu neformalaus ugdymo centru „Padėk pritapti“.

Renginys vyks nuotoliniu būdu per Zoom platformą.

Su diskusijos dalyviais organizatoriai individuliai pasidalins 2013 m. rumunų režisieriaus Pavelo Brailos sukurto dokumentinio filmo „Kalbančios raidės“ apie romų kalbos įvairovę Europoje nuoroda. Sekdami Austrijos, Lietuvos, Moldovos, Rumunijos ir Ukrainos romų gyvenimus, iš arti pažvelgsime (ir įsiklausysime) į romų kalbos ypatumus, pamatysime, kaip kalba tampa kovos su asimiliacija ir diskriminacija įrankiu, kaip romai stengiasi išlaikyti, perduoti ir įprasminti savo kalbą daugiakultūrėje Europoje.

Kviečiame dalyvauti.

Trumpai apie renginį

Data lapkričio 3 d.
Laikas 18 val.
Trukmė 2 val.
Dalyvavimas nuoroda Zoom platformoje
Organizatoriai Romų visuomenės centras, Kirtimų kultūros centras, Multikultūrinis neformalaus ugdymo centras „Padėk pritapti“, Nacionalinė biblioteka
Rėmėja Vilniaus miesto savivaldybė
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“