Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. spalio 26 d.

Lituanistikos skaitykloje – naujos knygos apie Lietuvos Didžiąją Kunigaikštystę

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Lituanistikos skaityklos atvirasis fondas pasipildė naujomis knygomis apie Lietuvos Didžiąją Kunigaikštystę. Pateikiame trumpus jų aprašymus.

Leidinio viršelis

Marius Sirutavičius. Diplomatinės veiklos organizacija Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje 1569–1604 metais

Knygoje analizuojamos diplomatinių santykių organizavimo ypatybės Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje po 1569 m. Liublino unijos. Aptariamos LDK pareigūnų kompetencijos diplomatinės veiklos srityje, socialinių ryšių aspektu analizuojami skirtingų rangų diplomatinių įgaliotinių nominavimo diplomatinėms misijoms mechanizmai, diplomatinės ir ją atliepiančios politinės karjeros atvejai. Monografijos priede pateiktas Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės diplomatinių įgaliotinių (1569–1601 m.) sąrašas.

Leidinio viršelis

Tomas Baranauskas. Pabaisko mūšis

Knygoje analizuojamas 1435 m. rugsėjo 1 d. vykęs Pabaisko mūšis, kuriame Lietuvos didžiojo kunigaikščio Žygimanto Kęstutaičio kariuomenė, padedama lenkų pulkų, įveikė Švitrigailos ir jam talkinusio Vokiečių ordino Livonijos krašto magistro kariuomenę. Pateikiama istorijos šaltiniais ir šiuolaikinių istorikų tyrimais pagrįsta Lietuvos ir Lenkijos unijų istorijos trumpa svarbiausių įvykių apžvalga, aptariamos 1569 m. Liublino unijos sudarymo aplinkybės, unijos dokumento teksto vertimas į lietuvių kalbą.

 

Leidinio viršelis

William Urban. The last years of the Teutonic Knights

Knygoje aprašomi kryžiaus žygiai Vidurio ir Rytų Europoje. Aptariamas Vytauto Didžiojo, Lietuvos didžiojo kunigaikščio, ir Lenkijos karaliaus Jogailos valdymo laikotarpis, žemaičių kova su Vokiečių ordinu. Didelis dėmesys skirtas 1410 m. liepos 15 d. vykusiam Žalgirio mūšiui, kai laukuose prie Griunvaldo ir Tanenbergo kaimų jungtinė Lietuvos ir Lenkijos kariuomenė stojo prieš Vokiečių ordino pajėgas ir laimėjo mūšį, kuris į istoriją įėjo kaip vienas didžiausių mūšių viduramžiais. Žalgirio mūšis tapo Kryžiuočių ordino pabaigos pradžia.

 

Leidinio viršelis

Дмитрий Иловайский. Собиратели Руси

Knygoje, remiantis istoriniais šaltiniais, tyrinėjamas Maskvos iškilimo laikotarpis, susijęs su Ivano Kalitos ir jo sūnų valdymu, su Dmitrijaus Donskojaus, Vasilijaus I ir Vasilijaus II, Ivano III Didžiojo valdymu, ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės Gediminaičių dinastijos valdymo laikotarpis. Analizuojama Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino, jo sūnų Algirdo ir Kęstučio, Vytauto Didžiojo, Lietuvos didžiojo kunigaikščio, ir Lenkijos karaliaus Jogailos valdymas ir vykdoma politika.

 

Leidinio viršelis

Михаил Мартинович. Великое Княжество Литовское, Русское и Жемайтское

Knygoje išsamiai analizuojama Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės, Rusijos ir Žemaitijos atsiradimas, formavimasis ir raida X–XVI a. Rytų Europos istoriniame kontekste. Atskleidžiama ekonominė ir socialinė Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės raida nuo jos formavimosi užuomazgų, tyrinėjama LDK politinių ir teisinių institucijų raida, užsienio ir vidaus politika, santykiai su kaimyninėmis valstybėmis. Didelis dėmesys knygoje skiriamas karo istorijai: daug unikalios informacijos apie ginkluotus konfliktus, kuriuose dalyvavo LDK kariai.

Pagausinti Lietuvos istorijos žinias kviečiame į Lituanistikos skaityklą.

Primename, kad Nacionalinės bibliotekos informacijos paieškos konsultantai padeda parinkti tinkamiausią medžiagą jūsų studijoms ar tyrimams, pataria, kaip efektyviai naudotis bibliotekoje esančiais dokumentais, kaip surasti reikalingą leidinį kitoje bibliotekoje, siūlo pagalbą naudojantis elektroniniais ištekliais. Daugiau informacijos rasite čia ›