Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. spalio 26 d.

Lapkričio 7 d.: vaidybinio filmo „Purpurinis rūkas“ peržiūra (ATŠAUKTA)

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka maloniai kviečia į režisieriaus Raimundo Banionio vaidybinio filmo „Purpurinis rūkas“ peržiūrą. Istorinė drama sukurta 2019 m. pagal rašytojo Felikso Rozinerio apysaką. Filmas pasakoja apie iš tremties Rusijoje į Lietuvą grįžtantį Lietuvos žydą Jozefą (akt. Severinas Norgaila).

Prasidėjęs Antrasis pasaulinis karas skausmingai išskiria Jozefą su jo šeima – paauglys išvežamas į Rusiją toliau nuo karo įvykių, o tėvai lieka nacių okupuotoje teritorijoje, kur juos, kaip ir daugumą Lietuvos žydų, sušaudo.

Grįžęs po karo Jozefas gimtajame krašte randa visiškai pasikeitusį pasaulį – pilną įtarimų ir nepasitikėjimo. Labai nedaug trūksta, kad Jozefas pasiduotų šiam visuotiniam susvetimėjimui ir neapykantai. Tačiau kilnioji žmogaus prigimtis paima viršų – kai nėščia nuo partizanų vado šeimininko dukra Janina suimama, kad išgelbėtų ją nuo tremties, Jozefas pareiškia esąs vaiko tėvas.

Sudėtingo meilės trikampio kulminacija – kai Vladas paslapčia ima siekti keršto už tariamą Jozefo išdavystę. Vis dėlto, radęs savo žmoną gyvą ir sveiką, dėkingas Vladas puola ant kelių priešais Jozefą, prašydamas atleidimo ir melsdamas, kad Jozefas pasirūpintų naujagimiu.

Laikas eina, Jozefas rūpinasi Jane tarytum savo tikrąja žmona, augina Vlado vaiką. Kai vaikas jį pradeda vadinti tėvu, Jozefas suvokia, jog vėl atsidūrė spąstuose – jausmai naujajai šeimai yra stipresni, nei baimė būti sušaudytam.

Prabėga daug metų. Oficialūs raštai Jozefą pasiekia Izraelyje. Jo prašoma liudyti prieš Vladą, kuris yra teisiamas už masines žydų žudynes. Jozefas dvejoja: turi nuspręsti, ar liudyti tiesą, kuri pasiųs Vladą myriop, ar meluoti ir taip išgelbėti tikrąjį vaiko tėvą…

Vaidina Arūnas Storpirštis, Severinas Norgaila, Giedrė Mockeliūnaitė, Vidas Petkevičius, Tadas Gudaitis. Režisierius Raimundas Banionis.

Istorinė drama, Lietuva, 2019 m. Trukmė 106 min. Lietuvių k.

Būtina registracija (registracija baigta)

SVARBU! Laikantis saugumo reikalavimų, dalyvių skaičius ribojamas – į visus renginius būtina registracija, atvykus privaloma dėvėti apsaugines veido priemones, laikytis saugaus atstumo, naudotis rankų dezinfekcijos priemonėmis. Nacionalinė biblioteka pagal rekomendacijas valo, dezinfekuoja ir vėdina patalpas. Lankytojai, turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymių, į biblioteką neįleidžiami. Atsiprašome už nepatogumus.

Trumpai apie renginį

Data lapkričio 7 d.
Laikas 14 val.
Vieta Konferencijų salė, Va.
Dalyvavimas būtina registracija. Registracija baigta
Trukmė 2 val.
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“