Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. spalio 26 d.

Atidaryta tarptautinė paroda apie klaidinančią informaciją „The Glass Room“

Spalio 23 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje atidaryta tarptautinė paroda apie klaidinančią informaciją „The Glass Room“ (angl. The Glass Room: Misinformation Edition), kurioje galima sužinoti, kaip socialiniai tinklai ir internetas pakeitė mūsų įpročius skaityti informaciją ir kaip į ją reaguojame, susipažinti su naujaisiais nuomonės formuotojais, jų naudojamomis taktikomis ir kt.

Parodos atidaryme Lietuvos bibliotekininkų draugijos pirmininkė Jolita Steponaitienė pabrėžė, kad šiandienos renginys yra puikus rezultatyvaus tarptautinio bendradarbiavimo pavyzdys, kai visuomenei aktualios temos pristatomos parodos formatu. Nacionalinės bibliotekos mokslinė sekretorė Alma Masevičienė susirinkusiesiems išsamiai pristatė parodos eksponatus. Juos nagrinėdami lankytojai turės galimybę sužinoti, kodėl aptikti melagingas naujienas nėra taip paprasta, kaip atrodo, panagrinėti sintetinių vaizdo klastočių pasaulį, sužinoti, kodėl socialinių tinklų platformos sukurtos taip, kad jose užstrigtume ilgam, ir kaip jomis galima pasinaudoti siekiant pakeisti mūsų nuomonę. „Socialiniai tinklai ir internetas pakeitė mūsų informacijos vartojimo įpročius, ir mes, būdami interneto turinio naudotojai ir vartotojai, jau nebesame tik neutralūs ar pasyvūs informacijos gavėjai. Labai svarbu suvokti, koks vaidmuo mums tenka, skleidžiant tiek objektyvią, tiek klaidingą informaciją“, – renginio dalyviams pabrėžė A. Masevičienė.

Šioje parodoje taip pat eksponuojami Nacionalinėje bibliotekoje saugomi leidiniai, kuriuose nagrinėjamos įvairios su medijų raštingumu susijusios temos. Negalintys gyvai aplankyti parodos gali apžiūrėti analogišką virtualią parodą.

Iki šiol visame pasaulyje surengta daugiau nei 150 parodos „The Glass Room“ renginių, kuriuose dalyvavo daugiau nei 120 000 žmonių. Parodai atvykti į Lietuvą padėjo Lietuvos bibliotekininkų draugija, IFLA, Europos Komisija ir parodos rengėja tarptautinė nevyriausybinė organizacija „Tactical Tech“. Paroda bus eksponuojama iki spalio 30 d.

Logotipas