Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. spalio 27 d.

Lapkričio 11 d.: paskaita-pokalbis „Ar tikrai silpnoji lytis? Laisvės kovotojų moterų portretas“ (ATŠAUKTA)

Lietuvos laisvės kovos įamžintojų sąjūdis ir Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka maloniai kviečia į Valstybingumo centrą, kur vyks antrasis paskaitų-pokalbių ciklo „Partizaninis karas XXI a. žmogaus akimis“ susitikimas. Pastaraisiais metais apie partizanus kalbama daug ir aktyviai, tačiau vis dar stokojama tiek profesionalių istorikų tyrimų, tiek informacijos visuomenei.

Susitikime dvi jaunos moterys, istorikė dr. Aistė Petrauskienė ir fotografė Neringa Rekašiūtė, pažvelgs į dažniausiai dar jaunesnių moterų pasirinkimus sudėtingu pasipriešinimo laikotarpiu. Per visą Lietuvos istoriją moterų vaidmuo niekada nebuvo toks ryškus ir svarbus kaip partizaninio karo metais. Su ginklu rankose, su slaptu rašteliu plaukuose, su šiltu maistu pintinėje, su begaliniu atsidavimu tuomet prieš okupantą kovojo partizanės, ryšininkės, rėmėjos. Ne viena jų tuomet kėlė esminius gyvybės, šeimos, tėvynės meilės klausimus. Kartu pasvarstysime, kokią jų siųstą žinią išgirstame mes, XXI amžiaus karta.

Paskaitų–pokalbių ciklu siekiama įtraukti visuomenę į aktualumo nestokojančią temą kiek kitokiu, šioje temoje neįprastu būdu ir kviesti tapti pašnekovais partizaninio karo netyrinėjančius, tačiau tematiškai susijusius žmones.

Kituose susitikimuose bus kalbama apie:

  • partizanų aprangą;
  • svetimtaučius laisvės kovotojų gretose;
  • ligas ir jų gydymą partizaniniame kare;
  • partizanus linksmai;
  • minėdami šimtąsias Juozo Lukšos gimimo metines, vieną vakarą skirsime jo atminimui.

Renginys atšaukiamas. Lapkričio mėn. pakviesime jus žiūrėti šio pokalbio vaizdo įrašą. Sekite mus www.lnb.lt ir Nacionalinės bibliotekos socialiniuose tinkluose.