Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. spalio 29 d.

Prasidėjo muzikologo V. Gerulaičio paskaitos apie L. van Beethoveną

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje prasidėjo muzikologo Viktoro Gerulaičio skaitomų paskaitų ciklas, skirtas Ludwigo van Beethoveno 250-osioms gimimo metinėms. Spalio 28 d. vykusiame pirmame ciklo renginyje klausytojai sužinojo apie sudėtingą L. van Beethoveno gyvenimą, išgirdo netikėtų įžvalgų ir mažai žinomų faktų.

Pradėjęs pasakojimą nuo savo pažinties ir tolesnių sankirtų su L. van Beethoveno kūryba, V. Gerulaitis papasakojo apie šio genijaus gimimą ir mirtį, pasidalijo intriguojančiomis nelaimingos meilės istorijomis, neįtikėtinais atsitikimais. Pasakodamas apie skurdžias jo gyvenimo sąlygas ir komplikuotus šeimos santykius, muzikologas ne kartą lygino L. van Beethoveną su žymiuoju Wolfgangu Amadeumi Mozartu, kuriam likimas lėmė gimti puikioje ir pasiturinčioje šeimoje.

V. Gerulaitis vaizdingai perteikė sudėtingą ir ugningą kompozitoriaus asmenybę, jo panieką aukštuomenės papročiams ir normoms, santykius su aplinkiniais. Atskiro dėmesio sulaukė atgrasios L. van Beethoveno išvaizdos ir netvarkingos gyvenamosios aplinkos aprašymas. Atskleisdamas talentingo muziko siekius ir karjeros užmojus, lektorius atkreipė klausytojų dėmesį į geriausius jo sukurtus kūrinius ir nepaneigiamą silpstančios klausos poveikį kūrybiniam potencialui.

Kviečiame žiūrėti pirmosios paskaitos įrašą:

Kitos numatomos paskaitų ciklo temos:


Daugiau nuotraukų ›