Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. spalio 29 d.

Įvertinti Nacionalinės bibliotekos specialistų mokslo darbai

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka pirmą kartą dalyvavo Lietuvos mokslo tarybos vykdomame kasmetiniame Lietuvos mokslo ir studijų institucijų mokslo darbų vertinime. Visos pateiktos bibliotekos darbuotojų 2019 m. socialinių ir humanitarinių mokslų sričių mokslo publikacijos Lietuvos mokslo tarybos ekspertų buvo įskaitytos.

Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministerijai sutikus, kasmetiniame mokslo darbų vertinime pirmą kartą dalyvavo ne tik šalies universitetai, mokslo tyrimų institutai, bet ir valstybinės reikšmės bibliotekos: Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka ir Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių biblioteka. Lietuvos mokslo taryba paskelbė 2019 m. mokslo ir studijų institucijų mokslo (meno) darbų formaliojo vertinimo rezultatus.  

Nacionalinė biblioteka Lietuvos mokslo tarybai vertinti šiemet pateikė darbuotojų 2019 m. rengtus komunikacijos ir informacijos, filologijos, istorijos, menotyros, politikos mokslų krypčių mokslinius darbus. Visos pateiktos mokslo publikacijos Lietuvos mokslo tarybos ekspertų buvo įskaitytos, tad dabar bibliotekos mokslininkų grupės galės matyti savo veiklos rezultatus bendrame šalies mokslinių tyrimų kontekste. Tokio vertinimo rezultatai padės joms dar tiksliau planuoti tolesnių mokslinių tyrimų eigą su Lietuvos ir užsienio partneriais. 

Nacionalinės bibliotekos specialistai-tyrėjai kasmet vykdo dokumentinio paveldo, bibliotekininkystės, bibliografijos ir knygotyros, vaikų literatūros mokslinius taikomuosius tyrimus (2019 m. vykdyta 15 tyrimų), pagal juos rengia publikacijas ir pranešimus. Atliekamų tyrimų metu sukaupta medžiaga, jų rezultatai pristatomi tiek Lietuvos, tiek užsienio leidiniuose. Remiantis atliktų tyrimų rezultatais, pasitelkiant kuo įvairesnes formas, vykdomi ir sklaidos projektai: organizuojamos konferencijos, parodos, kuriamos edukacinės programos, vykdomi leidybiniai projektai. Atliekant taikomojo pobūdžio tyrimus siekiama atverti ir pristatyti visuomenei šalies politinio, visuomeninio bei kultūros istorijos lauko  procesus, skatinama domėtis  Nacionalinėje bibliotekoje sukauptu kultūros paveldu ir panaudoti šią medžiagą savo projektuose ir veiklose.