Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. lapkričio 5 d.

Nuotolinė tarptautinė konferencija „Audiovizualinis paveldas ir jo potencialas“

Spalio 27-ąją minima Pasaulinė audiovizualinio paveldo diena. Nuo 2005 metų šią dieną Jungtinių Tautų Švietimo, mokslo ir kultūros organizacija (UNESCO) pasirinko minėti siekdama atkreipti dėmesį į garso ir vaizdo dokumentų reikšmingumą ir su jų išsaugojimu susijusią riziką. 2020 m. koronaviruso sukelta pandemija visame pasaulyje sutrikdė kultūros, meno ir kitų sričių veiklą, tačiau paskatino skaitmeninę transformaciją, efektyvesnį suskaitmeninto ir skaitmeninio kultūros paveldo išteklių naudojimą.

Lapkričio 5 d. Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos iniciatyva Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje buvo surengta nuotolinė tarptautinė konferencija „Audiovizualinis paveldas ir jo potencialas“, skirta audiovizualinio paveldo valdymo ir sklaidos klausimams aptarti.

Konferenciją atidaręs Lietuvos Respublikos kultūros ministras dr. Mindaugas Kvietkauskas akcentavo ypač didelį Lietuvos dėmesį audiovizualiniam paveldui ir glaudžiam tarpinstituciniam bendradarbiavimui, užtikrinant audiovizualinių archyvų išsaugojimą. „Siekiant aktualizuoti audiovizualinio paveldo sritį, šiemet Kultūros ministerijos užsakymu atliekamas tyrimas „Lietuvos audiovizualinio kultūros paveldo išsaugojimo ir prieigos sistemos analizė ir plėtros rekomendacijos“. Ištirti Lietuvos audiovizualiniai ištekliai, paslaugos, numatytos rekomendacijos jų vystymui. Tyrimo išvados padės planuoti skaitmeninimo veiklas ateinantiems metams. Kitąmet veiklą pradės ir Nacionalinis audiovizualinio paveldo skaitmeninimo kompetencijos centras. Jis bus įkurtas Lietuvos centriniame valstybės archyve. Be to, kitus metus Lietuvos Respublikos Seimas paskelbė Archyvų metais. Bus daug prasmingos veiklos, ji akivaizdžiai gerins visuomenės informavimą apie šią svarbią sritį“, – sakė kultūros ministras ir palinkėjo konferencijos dalyviams produktyvių diskusijų ir naujų idėjų.

Baltijos audiovizualinių archyvų tarybos prezidentas Juozas Markauskas dėkojo Kultūros ministerijai ir Nacionalinei bibliotekai už jų indėlį rengiant konferenciją ir pažymėjo, kad „naujoje realybėje, pasaulinės pandemijos akivaizdoje, kai įvyko skaitmeninė transformacija ir ypač išaugo žmonių, besinaudojančių internetu skaičius, audiovizualinio paveldo archyvavimas ir sisteminimas, skaitmeninimas, apsauga ir atvėrimas tampa dar aktualesniu iššūkiu“.

Pranešimus skaitė Europos kultūros paveldo skaitmeninės platformos EUROPEANA, tarptautinės nevyriausybinės organizacijos „Vikimedijos fondas“, UNESCO patariamosios ekspertinės organizacijos ICCROM atstovai ir svečiai iš Latvijos, Estijos, Lenkijos, Nyderlandų, Švedijos.

Konferenciją moderavo Europos Sąjungos programos „Kūrybiška Europa“ programos vadovė Lietuvoje Dileta Nenėnė.

Konferencijos organizatorė Kultūros ministerija.

Partnerės: Baltijos audiovizualinių archyvų taryba, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka.

Renginio organizatoriai dėkoja VšĮ „Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija“ ir menininkui Joshua Sabinui iš Jungtinės Karalystės už suteiktą vaizdo ir garso medžiagą. Per konferencijos pertraukėles skambėjo J. Sabino muzikinės improvizacijos skudučiams, smuikui ir Lietuvos miškų aplinkos garsams, sukurtos naudojantis audiovizualinio paveldo archyvais.

Kviečiame žiūrėti tarptautinės konferencijos „Audiovizualinis paveldas ir jo potencialas“ vaizdo įrašą.

Konferencijos vaizdo įrašą originalo kalba rasite čia ›