Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. lapkričio 10 d.

Ar tikrai silpnoji lytis? Laisvės kovotojų moterų portretas

Lietuvos laisvės kovos įamžintojų sąjūdis ir Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Valstybingumo centras kviečia klausytis paskaitų-pokalbių ciklo „Partizaninis karas XXI a. žmogaus akimis“ antrojo pokalbio. Susitikime dvi jaunos moterys istorikė dr. Aistė Petrauskienė ir fotografė Neringa Rekašiūtė žvelgia į dažniausiai dar jaunesnių moterų pasirinkimus sudėtingu pasipriešinimo laikotarpiu.

Per visą Lietuvos istoriją moterų vaidmuo niekada nebuvo toks ryškus, reikšmingas ir svarbus kaip partizaninio karo metais. Su ginklu rankose, slaptu rašteliu plaukuose, šiltu maistu pintinėje, begaliniu atsidavimu tuomet prieš okupantus kovojo partizanės, ryšininkės, rėmėjos. Ne viena jų kėlė esminius gyvybės, šeimos, Tėvynės meilės klausimus.

Pašnekovės svarsto, kokį vaidmenį moterys atliko partizaniniame kare ir kaip į jų įsitraukimą reagavo partizanai vyrai, visuomenė. Kas buvo tos kovotojos? Iš kur kyla moterų kovingumas? Kokią partizanių, ryšininkių, rėmėjų siųstą žinią išgirstame mes, XXI a. karta.

Paskaitų-pokalbių ciklu siekiama įtraukti visuomenę į aktualumo nestokojančią partizaninio karo ir pasipriešinimo temą kiek kitokiu, neįprastu būdu: tapti pašnekovais kviečiami partizaninio karo specialiai netyrinėjantys, tačiau su šia tema susiję žmonės.

Kviečiame žiūrėti pokalbio vaizdo įrašą:

Kitus paskaitų-pokalbių ciklo „Partizaninis karas XXI a. žmogaus akimis“ vaizdo įrašus rasite čia ›