Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. lapkričio 10 d.

Atskirti tiesą nuo pramanų: oficialūs šaltiniai apie COVID-19

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka dar kartą atkreipia darbuotojų, skaitytojų ir vartotojų dėmesį, kad šiuo metu būtina ypač kritiškai vertinti visą viešose medijose skelbiamą informaciją. Biblioteka, kaip ir kitos valstybinės institucijos, pritaria tik patikimos, patikrintos ir teisingos informacijos skleidimui ir platinimui. Prisidedame prie Europos  Komisijos (EK) pastangų kovojant su dezinformacija. Pritariame EK raginimui interneto medijoms kovoti su viešai skelbiamomis apgavystėmis, teikti patikimų šaltinių informaciją, nustumti žemyn turinį, kuris, patikrinus faktus, pripažintas neteisingu ar klaidinamu, šalinti neteisėtą turinį arba turinį, dėl kurio galėtų būti padaryta fizinė žala.

Primename, kad Europos Sąjunga patikimos informacijos sklaidai sukūrė bendrą interneto svetainę apie Europos atsaką į viruso protrūkį. Joje pateikiama naujausia oficiali informacija apie pandemiją ir lietuvių kalba. Be to,  pateikiamos Europos ekonomikos gaivinimo plano gairės, mokslinių tyrimų ir inovacijų naujienos, 2020 m. rudens ekonomikos prognozės ir labiausiai paplitę mitai, susiję su COVID-19,  nuotraukos ir vaizdo įrašai iš ES šalių, EK žinutės tinkle „Twitter“.

Daugelį populiarių mitų apie COVID-19 virusą paneigia šis tinklaraštis. Jame sužinosite kokiomis melagienomis periodiškai bando mus atakuoti ir kaip specialistai paneigia melagingą informaciją ir pramanus. Vis dėlto daugelis žmonių nesiekia sąmoningai padaryti žalos ir platina neteisingą informaciją pirmiausia todėl, kad ja tiki. Svarbu žinoti, kad prie šios problemos sprendimo gali prisidėti kiekvienas iš mūsų.

Dezinformacijos „sėkmė“ priklauso nuo žmonių, kurie ja tiki ir dalijasi. Nesunku būti apkvailintam. Kad nepaskleistumėte dezinformacijos, būkite itin atidūs dalydamiesi žinutėmis, kurios provokuoja stiprią reakciją, taip pat atrodo pernelyg geros ar blogos, kad būtų tiesa. Paprastas būdas jas patikrinti – atlikti interneto paiešką ir įsitikinti, ar naujieną praneša bent keli patikimi šaltiniai.

Pateikiamos informacijos tikrumui patikrinti sukurta daug įrankių.

Matydami ar girdėdami neteisingą informaciją galite pranešti apie neteisingus faktus socialinio tinklo, kuriame juos radote, administratoriams. Daugelis socialinių tinklų įsipareigojo kovoti prieš dezinformaciją, susijusią su COVID-19.

Taip pat galite susisiekti ar pasikalbėti su tuo, kas tokią žinią išplatino – greičiausiai tai buvo padaryta netyčia. Mokslininkai teigia, kad geriausias būdas bendrauti su sąmokslo teorijomis tikinčiais žmonėmis – parodyti empatiją, paraginti juos mąstyti kritiškai ir vengti pašaipų.

Kviečiame sekti svarbiausias naujienas ir oficialią informaciją EK specialiame puslapyje lietuvių kalba.

Rekomenduojame informaciją apie koronavirusą Europoje sekti oficialioje Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (angl. European Centre for Disease Prevention and Controlsvetainėje.

Informaciją apie situaciją pasaulyje, visas svarbiausias naujienas ir rekomendacijas rasite ir Pasaulio sveikatos organizacijos (angl. World Health Organizationpuslapyje.

Oficialūs šaltiniai Lietuvoje:

Pagrindinis šaltinis – oficiali Lietuvos Respublikos Vyriausybės svetainė, specialiai skirta koronavirusui. Joje operatyviai skelbiama visa aktualiausia informacija ir naujienos.

Visuomenei aktualias žinias visada rasite čia ›. Čia sužinosite apie prevencinius veiksmus, Vyriausybės priimtus nutarimus, gydytojų profesionalų atsakymus į dažniausiai užduodamus klausimus, sergamumo koronavirusu (COVID-19) statistiką ir pan.

Likime kritiškai mąstantys, atsakingi ir sveiki.