Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. lapkričio 23 d.

„Metų knygos rinkimai 2020“: paauglių kategorija

Šešioliktą kartą akcija „Metų knygos rinkimai“ kviečia vaikus ir suaugusiuosius skaityti ir rinkti labiausiai patikusias lietuvių autorių knygas. Tęsdami tradiciją, skaitytojams pristatome šių metų paauglių kategorijos nominantus. Ekspertai, įvertinę knygas, išleistas nuo 2019 m. rugsėjo 1 d. iki 2020 m. rugpjūčio 31 d., pasiūlė tris knygas:  

Cicėnaitė, Akvilina. Kad mane pamatytum. Vilnius: Alma littera, 2020 

Baigiantis 1999-iesiems, visi nuščiuvę laukia pasaulio pabaigos arba naujos pradžios. Gilei tai visai praverstų – artėjant Naujiesiems metams, daugėja netikėtumų, įtampa auga... Kaip šiame chaose būti pastebėtai tų, kurie rūpi labiausiai? Pasakojimas nestokoja subtilaus humoro, charizmatiškų veikėjų ir žingsnis po žingsnio įgyjamos išminties. (Viktorija Ivanova)  

Ganc, Diana. Lota. Vilnius: Dominicus Lituanus, 2020 

Per pusę metų Lotos pasaulis apsisuka 180 laipsnių: ji netenka mamos, tėtis, dirbantis tolimųjų reisų vairuotoju, vėl išvyksta, geriausia draugė atsiduria ligoninėje, o ir šeimos šuo, atrodo, ruošiasi į amžinosios medžioklės plotus. Svetimųjų užuojautos nepageidaujanti mergaitė nusprendžia – ji nebeis į mokyklą. Tačiau knygos ir namų sienos negali teikti saugaus prieglobsčio nuo supančio pasaulio, kaip ir gedulo bei artumo alkio negali užkimšti paskubomis perkamos kepyklėlės bandelės ir duona. Ar Lota ryšis vėl išmokti pasitikėti pasauliu? (Asta Skujytė-Razmienė

Zarambaitė, Ignė. Juodavandeniai. Vilnius: Nieko rimto, 2020 

Intrigos, pavojingi paauglių žaidimai, meilė ir neapykanta, mistikos elementai ir noras kardinaliai pakeisti savo gyvenimą susipina pirmojoje jaunos rašytojos Ignės Zarambaitės apysakoje paaugliams „Juodavandeniai“. Istorijos centre – šešiolikametė Ana, po kelerių metų grįžusi gyventi ten, iš kur kadaise su mama pabėgo. Vaikystėje iš antsvorio turinčios mergaitės bendramoksliai tyčiojosi ir engė, tačiau dabar jos nebeatpažįsta – paauglė ne tik pasikeitė išoriškai, bet ir pakeitė pavardę. Tik ar įmanoma, grįžus į gimtąjį miestelį, pradėti gyvenimą iš naujo? Ar praeities šešėliai nepasivys? (Eglė Baliutavičiūtė

Kviečiame susipažinti su rašytojomis ir jų knygomis. Bibliotekos paruoštuose vaizdo įrašuose autores kalbina Ilona Ežerinytė, taip pat rašytoja, turinti ilgametę pedagogo patirtį.  

Kiekvieno įrašo pabaigoje rasite įvairių užduočių, skirtų vaikų žinioms praplėsti, pastabumui patikrinti, taip pat idėjų dirbtuvėlėms pagal konkrečią knygą. Kviečiame mokytojus ir bibliotekininkus vaizdo įrašus kūrybingai panaudoti pamokose bei edukacinėse veiklose.  

Nepamirškite balsuoti už labiausiai patikusias akcijos „Metų knygos rinkimai“ knygas svetainėje metuknyga.lt

Šiuos ir kitus vaizdo įrašus kviečiame žiūrėti Nacionalinės bibliotekos „Youtube“ kanale.