Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. lapkričio 30 d.

Knygos adventui – laukimo ir susikaupimo metui

Šių metų lapkričio 29 d. krikščioniškasis pasaulis mini advento pradžią. Adventas (lot. „atėjimas“) – keturias savaites trunkantis prieškalėdinis susikaupimo laikotarpis. Šiuo metu krikščionys ruošiasi džiaugsmingiausiai šventei – kūdikėlio Jėzaus gimimui – Kalėdoms.

Senovėje, pieš prasidedant adventui, šeimininkai savo piemenis išleisdavo namo ilsėtis ir ruoštis šventei. Per adventą tradiciškai atsisakoma triukšmingų linksmybių, skiriama daugiau laiko apmąstymams, penktadieniais – pasninkaujama. Šiuo periodu namuose ir bažnyčiose degamos žvakės, kurios simbolizuoja Jėzaus Kristaus atėjimą į pasaulį – tamsos išsklaidymą.  

Šį vilties kupiną metą kviečiame skirti apmąstymams ir ramybei. Rekomenduojame šiuos nuotolinių paslaugų portalo www.ibiblioteka.lt skaitinius:


20201130 Knygos adventui Kn. 1 popiežiusPopiežius Pranciškus „Šio gyvenimo laimė“ „Šio gyvenimo laimė“

Homilijų, kalbų, žinių, maldų rinkinys, kuriame popiežius Pranciškus kalba apie tai, kaip surasti laimę ir pajusti gyvenimo pilnatvę kasdienybėje.

Šioje knygoje Pranciškus šiltai ir atvirai kalba apie gailestingumą, moterų teisių svarbą, apie iššūkius, su kuriais susiduria šiandienos jaunimas, ir apie tai, kodėl kova su diskriminacija – tai meilės artimui pagrindas. Popiežius dalijasi istorijomis iš savo gyvenimo ir stengiasi kiekvienam iš mūsų perduoti žinią, kad viltis niekada neblėsta.

 

Gyvename skubančiame pasaulyje: esu pasiekiamas, vadinasi, esu!? Skubantis žmogus – sėkmės žmogus!? Bet gyvenimas tarsi greitkelyje sukelia fizinę ir dvasinę įtampą, kuri gali pasireikšti kūno skausmais ar net visišku išsekimu.

Susipažinę su indų jogos guru Šri Šri Ravi Šankaro mokymu suprasite, kad dvasinis streso valdymas yra daug veiksmingesnis už laiko valdymą. Fiziniai ir kvėpavimo pratimai, meditacija ir žinios apie savijautą veikiančius veiksnius padės suvaldyti stresą, o išlaisvinta energija suteiks gyvenimui džiaugsmo ir kūrybiškumo.

 

 

Prancūzė dzenbudistė vienuolė Kankyo Tannier šioje knygoje dalijasi sukaupta patirtimi apie tylos svarbą mūsų gyvenime. Gebėjimas atrasti tylos minutę nesibaigiančioje rutinoje mažina stresą, gerina gyvenimo kokybę ir savijautą. Nors esame nuolatos apsupti garsų ir vaizdų, trumpam sugrįžti į save nėra taip sudėtinga, kaip galėtų atrodyti. Kankyo Tannier patarimai pagrįsti kasdieniu gyvenimu, todėl lengvai įgyvendinami, o jos aprašyti pratimai – lengvai atliekami. Autorė siekia išmokyti ramybės išgyvenant situacijas, o ne jų vengiant. Kitaip tariant, surasti laiko tylai toje realybėje, kurioje šiuo metu gyvenate.

 

Ko reikia, kad žmogus darbe jaustųsi laimingas? Kaip patiems sukurti šeimos vertybes ir jas puoselėti? Ką daryti, kad išliktume dori ir sąžiningi sau ir kitiems? Pasak Harvardo verslo mokyklos profesoriaus Claytono M. Christenseno, tai „per daug svarbūs klausimai, kad paliktume juos atsitiktinumui“. Suvokimas, kas iš tiesų esame ir kuo norime būti, kas mūsų buvimą šiame pasaulyje daro iš tiesų vertingą – esminis gyvenimo momentas, užtikrinantis sielos pilnatvę.

 

Kada pasijunti kaip atitrūkstantis nuo šakelės lapas? O kada imi puoselėti savo vidinę pabaisą ir ketini tapti jos sargu? Kodėl, vandenyno išmestas į krantą, vėl atkakliai brendi gilyn? Ar žinai, ką daryti, kad nebeturėtum laiko brautis į svetimas šalis? Šie ir daugybė kitų visiems mums rūpinčių klausimų tikrai turi atsakymus, kartais stulbinamai paprastus, kartais visai nelauktus ar iš pirmo žvilgsnio pernelyg poetiškus, bet visada ištartus įtaigiu balsu ir kupinus išminties.

Primename, kad knygas portale www.ibiblioteka.lt skaityti gali kiekvienas, turintis LIBIS skaitytojo pažymėjimą. Leidinius skoliname keturiolikai dienų, o nespėjus perskaityti, šį terminą galima pratęsti dar du kartus.

Linkime ramaus, giedrų minčių sklidino advento.