Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. gruodžio 3 d.

Biblioterapijos knygos, padėsiančios numalšinti vienišumo jausmą

Šiuo laikotarpiu, kai keičiasi mūsų kasdieniai įpročiai ir apribojami socialiniai ryšiai, gerą nusiteikimą palaikyti padės biblioterapinės knygos. Žinoma, knyga neatstos tikro pokalbio, apkabinimo, draugiško žvilgsnio, tačiau skaitymas taip pat yra bendravimas. Prasmingos knygos gali padėti prisitaikyti prie sudėtingos situacijos, sumažinti vidinę įtampą, rasti atsakymus į egzistencinius, savęs pažinimo, vertybių klausimus. Knygos gali suteikti vilties ir paguodos, kai to labiausiai reikia.

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Skaitytojų klubo vadovės Rasa Derenčienė ir dr. Daiva Janavičienė siūlo skaityti įkvepiančius, viltingus, prasmingus tekstus. Rekomenduojamose knygose perteikiamos istorijos apie žmones, ištvėrusius ar įveikusius asmenines tragedijas, radusius atsakymus į prasmės kausimus, gebančius laiką vienumoje paversti asmenybę auginančiais atradimais.

Knygos viršelis

Backman, Fredrik. Močiutė perduoda linkėjimų ir atsiprašo. Vilnius: Alma littera, 2020. 

Knyga apie anūkę globojančią netipišką močiutę. Buvusi stipri karjeros moteris negalėjo daug laiko skirti dukrai, todėl dabar „moka skolą“ anūkei – ją suprasdama, palaikydama sunkiose situacijose, šiai suprantama kalba perteikdama išmintį. Knygoje nemažai „kitokių“, netipiškų herojų, kurie iš pažiūros atrodo labai keisti ir baugūs, bet močiutei atskleidžiant jų istorijas pasidaro graudu ir jautru. Juk pažvelgus giliau suprasti kitokius tampa lengviau. Knyga rekomenduojama pasiilgusiems švelnių emocijų, supratingumo, pasiryžusiems priimti „kitokius“ žmones.

Knygos viršelis

Haig, Matt. Kodėl verta gyventi. Vilnius: Sofoklis, 2017.

Autobiografinė jauno žmogaus knyga apie depresijos įveikimą. Tikra patirtis gali pagelbėti atpažinti (savyje ar artimo žmogaus) jaučiamus simptomus, geriau suprasti išgyvenančius panašias krizes. Svarbu žinoti, kad viena geriausių pagalbos priemonių Mattas Haigas įvardija knygų skaitymą. „Noriu skaityti knygas, kurios mane prajuokina, pravirkdo, gąsdina, suteikia vilties ir priverčia pergalingai iškelti kumštį. Noriu knygos, kuri mane apkabintų arba griebtų už pakarpos. Neprieštaraučiau, net jeigu ji man smogtų į pilvą. Nes gyvename, kad jaustume. Noriu gyvenimo. Noriu jį skaityti ir rašyti, ir jausti, ir gyventi.“

Knygos viršelis

Badey-Rodriguez, Claudine. Nusprendžiau senti laimingai. Kaip sutelkti savo gyvybinę energiją. Vilnius: Baltos lankos, 2012.  

Populiariosios psichologijos knyga apie tai, kaip pagelbėti sau, savo organizmui ir ypač – sąmonei. Juk visi esame mirtingi, bet nuo mūsų pačių daug priklauso, kaip išgyvensime senatvėje sutinkamą apribojimų laiką. Knygoje remiamasi moksliniais faktais, žmonių jausminiu pasauliu, įsitikinimais. Anksčiau pradėję galvoti apie tai, kaip geriau pasiruošti būsimiems apribojimams, turime transformuoti mąstymą ir imtis tam tikrų fizinių priemonių: mankštintis, galvoti, ką valgome ir kuo gyvename.

Knygos viršelis

Honeyman, Gail. Eleonorai Olifant viskas gerai. Vilnius: Rašytojų sąjungos leidykla, 2018.

Graudus ir sykiu linksmas pasakojimas apie keistuolę Eleonorą Olifant, vienišą prie trisdešimties artėjančią biuro darbuotoją, kruopščiai atliekančią savo pareigas darbe, o savaitgaliais nusiperkančią du butelius degtinės ir juos vienumoje suvartojančią. Ir vis „besikalbančią“ su ją nuvertinančia motina. Tai romanas apie traumą ir išgijimą, draugystės ir gerumo galią, žmogiškųjų ryšių svarbą. Paprastas atjautos veiksmas gali griauti ilgai statytas tariamo saugumo sienas ir keisti gyvenimą tikresne, pozityvesne linkme.

Knygos viršelis

Kabart-Zinn, John. Meditacija kasdieniame gyvenime. Vilnius: Alma littera, 2020.

JAV gyvenantis medicinos profesorius, dėmesingo įsisąmoninimo (angl. mindfulness) praktikos kūrėjas moko, kaip į savo gyvenimą pritraukti daugiau džiugesio ir ramybės. „Kad atrastume savo kelią, mums prireiks daugiau dėmesio skirti dabarties akimirkai. Tai vienintelis mums duotas laikas gyventi ir augti, jausti ir keistis“, – sako J. Kabart-Zinnas. Dabarties akimirka visada su mumis, tereikia išmoti ją iš tikrųjų patirti.

Knygos viršelis

Andre, Christophe. Vidinis gyvenimas. Vilnius: Tyto alba, 2020.  

Prancūzų psichiatro ir psichoterapeuto 40 trumpų tekstų-pamąstymų knyga, siūlanti atkreipti dėmesį į savo vidinį gyvenimą. Juk kaip tik jis gali tapti ramsčiu sunkią atskirties minutę. Knygoje rasite atsakymus ir daug įkvepiančių citatų iš autoriui svarbių kūrėjų tekstų, kurie galbūt nukreips naujiems atradimams.