Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. gruodžio 14 d.

Vilniaus Gaono paunksmėje: pasakojimas apie grafą, virtusį medžiu

Vilnius apipintas legendomis, viena jų – išskirtinė ir neįprasta. Ji ne apie Vilniaus požemių Baziliską ir ne apie mylimos Barboros Radvilaitės dvasią karaliui Žygimantui Augustui iššaukusį burtininką Twardowskį. Tai – įkvepiantis judaizmo įsitikinimų tvirtumo  pergalę rodantis pasakojimas apie įtakingos Abiejų Tautų Respublikos šeimos palikuonį, kuris legendoje vadinamas grafu Valentinu Potockiu, o po judaizmo priėmimo – Abraomu, Abraomo sūnumi, prozelitu teisuoliu – Ger Cedek

Legendą pradėjo pasakoti Vilniaus žydai Vilniaus Gaono laikais, XVIII a. viduryje, iš čia ji per žydų pirklius ir laiškus pasklido po pasaulį ir netrukus jau buvo žinoma net Afrikos žemyne. XIX a. ją atgal į Vilnių, tik jau lenkiškai, sugrąžino rašytojas Jozefas Kraszewskis. Yra tikinčių šia legenda, yra bandančių neigti įvykių tikrumą – pasakojimo siužetų nagrinėjimas ir jų aiškinimas ir šiandien provokuoja ne vieną mokslininką.

Kas nutiko XVIII a. vidurio Vilniuje ir Amsterdame? Kaip grafo pelenai atsidūrė prie Vilniaus Gaono mauzoliejaus senosiose Šnipiškių žydų kapinėse ir kaip jie virto medžiu? Kokios yra šiuolaikinės legendos interpretacijos, vėl grįžusios į madą? Šiuos klausimus paskaitoje kelia ir savo atsakymus pateikia Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto profesorė dr. Jurgita Verbickienė.

Kviečiame žiūrėti vaizdo įrašą:

Tai – baigiamoji Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Judaikos tyrimų centro organizuojamo ciklo „Lietuvos žydų pasaulėžiūros pamatai“, skirto Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metams paminėti, paskaita.