Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. gruodžio 21 d.

„Metų knygos rinkimai 2020“: vaikų kategorija

Akcija „Metų knygos rinkimai“ vyksta kasmet nuo 2005-ųjų ir jau tapo svarbiu tradiciniu Lietuvos kultūros įvykiu. Jos tikslas – skatinti Lietuvos rašytojus kurti kokybišką, šiuolaikišką literatūrą įvairaus amžiaus žmonėms, skatinti įvairaus amžiaus ir skirtingų socialinių grupių gyventojus skaityti, užtikrinti skaitymą skatinančios aplinkos kūrimą ir meniškai vertingos literatūros prieinamumą.

Nacionalinė biblioteka tęsdama tradiciją skaitytojams pristato šių metų nominantus „Metų knygos rinkimų“ vaikų kategorijoje. Šiemet literatūros ekspertai, įvertinę knygas, išleistas nuo 2019 m. rugsėjo 1 d. iki 2020 m. rugpjūčio 31 d., šiai kategorijai pasiūlė penkias knygas:  

Bakas, Vainius. Ką manė kamanė. Iliustravo Marija Smirnovaitė. Kaunas: Žalias kalnas, 2019.

„Ką manė kamanė“ – pirmoji poeto Vainiaus Bako eilėraščių knyga vaikams. Platus, bet ir atidus žvilgsnis į atpažįstamą, tačiau eilėraštyje vis naujai atsiveriančią, atgyjančią realybę. Kiekvienas eilėraštis tarsi kvietimas pastebėti, įsižiūrėti, įsiklausyti ir pasidžiaugti, pasižavėti gamta ir namų aplinka, o gal net kelti klausimus apie visą pasaulį ir save. Kiekvienas posmas kuria savo melodiją, kalbėjimo žaismingumas sumirga netikėtomis žodžių prasmėmis, užsupa „jazminų sūpuoklėse“, mezgasi ypatingi kalbos saitai su tikrove. Poetiniame vyksme lygiomis teisėmis dalyvauja ir suaugusysis, ir vaikas, jų santykis su pasauliu panašus – eilėraščio kalbantysis smalsus ir atviras galimam įvykti stebuklui. Knygos dailininkės Marijos Smirnovaitės iliustracijos kiekviename puslapyje jautriai pasitinka ir palydi bet kokio amžiaus skaitytoją. (Inga Gresienė)

Kiudulaitė, Aušra. Maksas ir 92 musės. Vilnius: Tikra knyga, 2020. 

Mylimiausias gatvės šuo Maksas mėgsta dūkti ir loti, bet kartais jam lyg vaikui būna nuobodu. Ir štai pirmą vasaros dieną Makso gyvenime pasirodo zyzianti musė, kitą dieną atskrenda dar viena, kol galiausiai vasaros pabaigoje Maksas turi net 92 drauges! Viena vertus, tai knyga apie draugystės universalumą, kita vertus, musės – lyg metafora vasarai ir laiko tėkmei, kai net nepastebi, kaip tos dienos susiskaičiuoja. Kiudulaitės kurtas tekstas ir iliustracijos dera tarpusavy, pasakoja spalvingą daugialypę istoriją apie šunis, muses ir, žinoma, žmones. (Viktorija Ivanova)

Paltanavičius, Selemonas. Sniego žmogelių žiema. Iliustravo Vilija Kvieskaitė. Vilnius: Alma littera, 2019.

Selemonas Paltanavičius geriausiai žinomas kaip pažintinių knygų apie gamtą autorius. Šioje knygoje taip pat laukia pažintis, tik kiek neįprasta – sningant staiga pasikeičia pasaulis, vaikai lipdo sniego žmogų, jis skelbia žiemos pradžią ir tiesiog čia pat iš sniego randasi, vienas kitą lipdo maži sniego žmogeliai. Jie visą žiemą gyvens kaime ant apsnigto stogo ir iš aukštai stebės nuostabų baltą pasaulį, žavėsis juo, dainuos savo dainas, įsitrauks į aplinkos įvykius, pamažu perpras pasaulio, kuriame atsidūrė, dėsnius ir žiemai baigiantis iškeliaus – pavirs mažais debesėliais. Apie visą šį įvairiais atspalviais baltą, be galo skaidrų ir platų pasaulį pasakoja daug matęs ir patyręs pasakotojas, bet iš tikrųjų sniego žmogelius matyti gali tik vaikai. O tokiu taip ypatingai pasaulį reginčiu vaiku pamažu gali tapti kiekvienas atidus ir atviras šios knygos skaitytojas. (Inga Gresienė)

Vaicenavičienė, Monika. Kas yra upė? Vertėjas Dominykas Norkūnas. Vilnius: Tikra knyga, 2019.

Šios knygos centre – upė, kuri it siūlo gija „išsiuvinėja pasaulį margiausiais raštais, sudygsniuoja istorijas, supina kartu įvairiausias vietoves, laikus ir žmones“. Autorės iliustracijos su primityvistinės manieros prieskoniu, žemiškų, prislopintų ir net patamsintų spalvų. Šių iliustracijų pasaulis ne plastikinis, jis gaivališkas, natūralus, nenugludintas. Tai knyga mąsliems ir mąstantiems vaikams, keliantiems klausimus ir ieškantiems ilgų atsakymų, suprantantiems ar bent nujaučiantiems, kad pasaulyje beveik niekada nėra paprastų ir greitų atsakymų. Kad net, rodos, pats paprasčiausias dalykas – akmuo, medis ar upė – vertas atidesnio žvilgsnio. (Eglė Baliutavičiūtė)

Vaitkutė, Neringa. Neramios dienos. Ciklo „Klampynių kronikos“ 2-oji knyga. Vilnius: Nieko rimto, 2020.

Mažosios Klampynės – tai ypatinga vieta, kurioje šalia gyvena žmonės ir mitologinės būtybės, o dvyniai Agata ir Airingas bei jų sesuo Smiltė yra nepailstantys nuotykių ieškotojai, nuolat prisiverdantys košės ir karts nuo karto drumsčiantys aplinkiniams ramybę. Antrojoje knygoje apie šį miestelį ir jo gyventojus, nuosekliai tęsiant nutrūktgalviškų istorijų liniją, pristatomos naujos būtybės, jos herojus pamoko, jog vertėtų laikytis pagarbaus atstumo, arba, atvirkščiai, parodoma, jog joms reikia žmonių pagalbos, kad galėtų rasti savo vietą pasikeitusiame pasaulyje. (Asta Skujytė-Razmienė)

Kviečiame susipažinti su rašytojais ir jų knygomis, bibliotekos parengtuose vaizdo įrašuose. Autorius kalbina Ilona Ežerinytė, taip pat rašytoja, turinti ilgametę pedagogo patirtį.  

Kiekvieno įrašo pabaigoje rasite įvairių užduočių, skirtų vaikų žinioms praplėsti, pastabumui patikrinti bei idėjų dirbtuvėlėms pagal konkrečią knygą. Kviečiame mokytojus ir bibliotekininkus vaizdo įrašus kūrybingai panaudoti pamokose ir edukacinėse veiklose.  

Nepamirškite balsuoti už jums labiausiai patikusias akcijos „Metų knygos rinkimai“ knygas svetainėje metuknyga.lt