Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. gruodžio 22 d.

Baigiantis UNESCO metams Lietuvoje: kalėdinė giesmė iš šelako plokštelių kolekcijos

2020-aisiais Lietuva minėjo UNESCO pasaulio paveldo metus. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo biblioteka prie to reikšmingai prisidėjo – parengtos publikacijos ir vaizdo įrašai apie dokumentinio paveldo vertybes.

Bibliotekos fonduose yra saugomos dokumentinio paveldo vertybės, įtrauktos į UNESCO programą „Pasaulio atmintis“ (angl. „Memory of the World“). Minėtina, kad 1991 m. šios programos atsiradimą inicijavo Lietuva – iš karto, kai tapo UNESCO nare.

Nacionalinės bibliotekos Muzikos ir vizualiųjų menų skyriuje saugoma šelako plokštelių kolekcija 2007-aisiais kaip garsinis nacionalinės reikšmės liudijimas buvo įtraukta į UNESCO programos „Pasaulio atmintis“ Lietuvos nacionalinį registrą. Ją sudaro 2550 lietuviškų šelako plokštelių, išleistų 1908–1966 m. įvairiose pasaulio šalyse.

Rinkinyje yra dvi viena kitą papildančios lietuviškų plokštelių žymiausių tyrinėtojų ir kolekcininkų Algirdo Motiekos ir Vytauto Strolios plokštelių kolekcijos. Reikšmingiausi egzemplioriai: pirmoji lietuviška plokštelė (įrašyta 1908 m. Rygoje), plokštelė su dainininko Antano Sodeikos autografu ir dedikacija A. Motiekai (įrašyta 1919 m. Niujorke), plokštelė su Kipro Petrausko autografu (įrašyta 1931 m. Kaune), pirmoji lietuviška simfoninės muzikos plokštelė – M. K. Čiurlionio simfoninės poemos „Miške“ fragmentas (įrašyta 1942 m. Berlyne).

Kviečiame išgirsti vieną iš šelako kolekcijos egzempliorių – prieš 100 metų „Columbia records“ įrašytą kalėdinę giesmę „Gul šiandieną“, kurią atlieka solistas Jonas Būtėnas (1892–1968), studijavęs Neapolyje ir sukūręs 20 operų vaidmenų, dainavęs Mantujos, Veronos, Turino, Palermo teatruose ir Rygos, Talino, Helsinkio, Stokholmo, Oslo, Kopenhagos, Paryžiaus, Vienos, Prahos radiofonuose, išugdęs garsius dainininkus Stasį Barą, Valentiną Adamkevičių, Joną Vaznelį.

Pasiklausykite šimtametės kalėdinės giesmės, iki šiol dažnai atliekamos chorų, vis iš naujo aranžuojamos dabarties kompozitorių.

„Gul šiandieną“. Atlieka Jonas Būtėnas, 1920 m.

Logotipas