Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2021 m. sausio 5 d.

Frydrichui Diurenmatui – 100

2021 m. sausio 5 d. sukanka 100 metų nuo žymaus šveicarų dramaturgo, publicisto, dailininko ekspresionisto Frydricho Diurenmato (vok. Friedrich Josef Dürrenmatt) gimimo.

F. Diurenmatas gimė 1921 m. sausio 5 d., mirė – 1990 m. gruodžio 14 d.

Ciuricho ir Berno universitetuose studijavo filosofiją ir germanistiką, tačiau galiausiai mokslus metė ir tapo profesionaliu rašytoju. Ir neprašovė. Jau pirmieji kūriniai – filosofinės psichologinės problematikos detektyviniai romanai ir apysakos „Teisėjas ir jo budelis“, „Avarija“ pelnė populiarumą. Kai kuriuos kūrinius dramaturgas iliustravo pats. 1976 m. ir 1985 m. Noiburge, 1978 m. Ciuriche surengė savo paveikslų parodas.

Lietuvos teatrų scenose taip pat rodyta nemažai spektaklių pagal F. Diurenmato pjeses. 1991 m. Kauno dramos teatro spektaklio „Romulas didysis“ programoje rašoma: „Diurenmatas ne tik komedijomis, bet ir dramomis, tragikomedijomis, radijo pjesėmis, romanais, apysakomis, apsakymais, novelėmis, eseistiniais kūriniais apie teatrą, publicistiniais straipsniais visą gyvenimą plėšė skraistes nuo šiuolaikinio pasaulio veido. Gal todėl buvo vadinamas „nesugyvenamu“, „nepatogiu“ žmogumi. Diurenmatas įsitikinęs, kad „savo kūriniais rašytojas privalo pergyventi visas žmogaus galimybes“. Todėl ir jo kūrinių herojai visada turi plačią būtinybės ir laisvės, dėsningumo ir individualaus apsisprendimo erdvę“.

Daugiau spektaklių skrajučių ir nuotraukų portale epaveldas.lt.

Kviečiame atrasti:

Logotipas