Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2021 m. sausio 5 d.

Ignas Staškevičius pristato savo knygą „Gyvenimas jų žodžiais“

„Tai intelektuali provokacija skvarbiam protui“, – taip Igno Staškevičiaus knygą anonsuoja leidėjas. Ją išleido leidykla „Sofoklis“.

„Kad ir kaip keiktume 2020-uosius, būtent tais metais gimė nauji, išsamesni ir buvo papildyti, pataisinėti senesni pokalbiai, kurie sugulė ant popieriaus. Guodžiuosi, kad Irena Veisaitė suspėjo peržvelgti ir net brūkštelti žinutę apie rinktinę „Gyvenimas jų žodžiais“. Rašydamas ir pristatydamas ankstesnes savo knygas, nejaukiai abejodavau: ar drįsiu brukti jas net geriausiems draugams? Dėl „Gyvenimo jų žodžiais“ esu ramus – ten daug šviesos, kuria smagu dalintis, nes išmintis – ne mano, o pašnekovų“, – apie naujausią pokalbių rinktinę atsiliepia autorius.

Knygoje – Lietuvai nusipelniusių ir jos vardą pasaulyje garsinančių, išskirtinio požiūrio žmonių apmąstymai atsakant į pačius svarbiausius gyvenimo klausimus. Visi pokalbiai nutiko kruopščiai ruošiantis ir gyvai susitikus 2016–2020 m. įvairiose pasaulio vietose: kartais jaukiai svečiuojantis namuose Lietuvoje, o kartais porą savaičių būnant drauge su pašnekovu atokiame Korėjos vienuolyne. Daugelis kalbintų asmenybių – Vytautas Landsbergis, Antanas Sutkus, Irena Veisaitė, Ruta Lee – gyvos legendos ir ne visada prieinami, tad jų prisiminimai apie Lietuvos praeitį, pasvarstymai apie pamatines vertybes ar kasdienybę jau dabar neįkainojamos vertės. Įdomu aptikti ir krišnaitų dvasininko Šatakulos das, JAV gimusių lietuviškų šaknų turinčių „Kempiniuko Plačiakelnio“ komandoje dirbusio Kazio Prapuolenio, nėščiųjų sapnais besidominčio Fredo Jeremy’o Seligsono mintis.

Knygoje pokalbiai sudėlioti taip, kad pašnekovai, iškilūs įvairių sričių specialistai, ne tik atsakinėja į klausimus, bet ir tarsi diskutuoja tarpusavyje. Skaitytojai gali stebėti, kaip skirtingai ir sykiu panašiai žmogaus širdį suvokia menininkas, filosofas, dvasininkas, medikas.

Ignas Staškevičius (g. 1970) – rašytojas, tinklaraščio „Maratono laukas“ autorius, verslininkas. Studijavo mediciną ir teisę, yra sukūręs dokumentinių filmų. Anksčiau išleistos knygos „Maratono laukas“ (2011), „Domertas. Lietuvos verslo legendos“ (2013), „Tapatybės kortelė“ (2016), „Lyderystė“ (2019, kartu su Alisa Miniotaite).

Autorių kalbina Nacionalinės bibliotekos Valstybingumo centro vadovas Matas Baltrukevičius. Žiūrėdami vaizdo įrašą sužinosite: kada I. Staškevičius pradėjo rašyti ir kodėl jam svarbu, kad pokalbiai sugultų į tekstą? Kodėl su pašnekovais jis kalbasi tik gyvai susitikęs? Kaip jis ruošiasi pokalbiui ir kokių principų laikosi? Išgirsite ir apie autoriaus abejones, sėkmes ir nesėkmes, ketinimą išleisti dar vieną savo pokalbių su mokslininkais ir dvasininkais knygą, kuri „irgi bus šviesi, nes joje žmonės dalinsis viltimi ir šviesa“.

Malonios peržiūros.