Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2021 m. sausio 6 d.

Sukurta bibliotekoje: skaitmeniniai pabėgimo kambariai

Tęsiame pasakojimų ciklą „Sukurta bibliotekoje“ apie šalies viešųjų bibliotekų kokybiškai ir kiekybiškai naują raidos etapą integruojantis į šiuolaikinį moderniųjų technologijų pasaulį, kuriant inovatyvius produktus, įdomias iniciatyvas, pažangias paslaugas.

Devintame ciklo pasakojime kalbėsime apie kitokius atradimus Utenos A. ir M. Miškinių viešojoje bibliotekoje. Kol pasaulį savo gniaužtuose laiko pandemija ir yra ribojami fiziniai kontaktai, uteniškiai įkūrė šešis virtualius pabėgimo kambarius.

Pabėgimo kambariai Lietuvoje ir pasaulyje populiarūs jau keletą metų, bet skaitmeninės jų versijos bibliotekose imtos kurti tik pandemijos metu, kai fiziniai kontaktai yra draudžiami ar ribojami. Šis pažinimo metodas laikomas itin veiksmingu ir efektyviu, nes paremtas natūraliu žmogaus prigimtiniu noru tyrinėti, atskleisti paslaptis, atrasti.

Jau prieš keletą metų Utenos A. ir M. Miškinių viešoji biblioteka įveiklino mobiliąją programą „Actionbound“ ir panaudojo ją etnokultūrinėms žinioms populiarinti. Buvo kuriami interaktyvūs krašto pažinimo maršrutai, ištisus metus netradicinės kelionės vyko grupėmis bibliotekos patalpose arba lauke. Kiekvieną vasarą buvo skelbiamas konkursas „Vasaros keliautojas“, kuriame dalyvavo nemažai entuziastų. Aktyviai judėdami ir atlikdami kūrybines užduotis šių veiklų dalyviai susipažino su krašto etninei kultūrai svarbiais objektais: etnografinėmis vietovėmis, tautodaile, amatais, liaudies muzika, tradicijomis. Kartu mokėsi dirbti komandoje, kūrybiškai spręsti problemas, įveikti iššūkius. 2019 metais ši programa buvo patvirtinta kaip Kultūros paso programa moksleiviams. Deja, COVID-19 pandemija veiklas laikinai sustabdė, Kultūros paso dalyvių registracija taip pat atšaukta. Tačiau išradingas Utenos A. ir M. Miškinių viešosios bibliotekos kolektyvas rado puikią išeitį.

Žinant, kad situacija gali kartotis ir karantinas trukti gana ilgai, buvo nutarta sukurti paslaugos alternatyvą virtualiojoje erdvėje. Šiam tikslui panaudota skaitmeninių pabėgimo kambarių idėja. Tai mokymasis ir pažinimas per įtraukiančius nuotykius, kuomet kiekvienai pažintinei temai kuriamos istorijos, o iššūkius dalyviai įveikia vadovaudamiesi užuominomis ir kodais įvairiems galvosūkiams spręsti. Ieškodami kodų užsidariusioms durims atrakinti, pramogos dalyviai susipažįsta su aukštaičių krašto amatais, maistu, liaudies muzika, kalba, tradicijomis ir vietovėmis.

Naujai bibliotekos idėjai įgyvendinti paramą skyrė Lietuvos kultūros taryba, finansuodama projektą „Etnokultūra kitaip: malonūs atradimai savame krašte“. Įgyvendinus projektą sukurti net šeši virtualūs pabėgimo kambariai, kurių nuorodas bei žaidimų instrukciją rasite bibliotekos svetainėje kitokieatradimai.lt.

Norint dalyvauti nereikia ypatingų priemonių, pakanka smalsumo ir kantrybės. Kviečiame iš „Google Play“ ar „App Store“ parsisiųsti ir įsidiegti nemokamą programėlę „Actionbound“ ir ją išbandyti.

Kitus ciklo „Sukurta bibliotekoje“ pasakojimus galite skaityti čia.