Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2021 m. sausio 20 d.

Paskaita „Būtinoji gintis ir jos ribos“

Mykolo Romerio teisės mokyklos ir Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos projekto „Teisė kiekvienam“ tikslas yra supažindinti visuomenę su aktualiausiais teisiniais klausimais.

Šioje paskaitoje remiantis baudžiamuoju įstatymu bei teismų praktikos pavyzdžiais paaiškinama, kaip teisėtai apsiginti nuo užpuoliko, kad užpultasis netaptų kaltinamuoju. Paskaitą veda doc. dr. Tomas Girdenis.

Kiekvienas žmogus turi teisę pats apsiginti. Ginti galima tiek save, tiek ir kitus asmenis nuo gręsiančio pavojaus, tačiau gynyba turi atitikti visas teisėtumo sąlygas. Yra dvi sąlygų grupės – sąlygos, apibūdinančios puolimą, ir sąlygos, apibūdinančios gynybą.

Nuo kokio puolimo galima gintis? Pirmoji sąlyga yra kėsinimosi pavojingumas. Pasak T. Girdėno, gintis galima nuo nusikalstamų veikų, kurios realiai ir nedelsiant kelia pavojų esminėms saugojamoms vertybėms: gyvybei, sveikatai, nuosavybei, laisvei ir panašioms.

T. Girdėnas įspėja, kad negalima gintis nuo veikų, nuo kurių savo teises galima apginti kitais būdais, pavyzdžiui, teisėsauga, ir nuo kurių nedelsiant neatsiras nepataisoma žala.

Kada asmuo įgyja teisę į būtinąją gintį ir kokie veiksmai nėra laikomi gynyba, sužinosite paskaitos „Būtinoji gintis ir jos ribos“ vaizdo įraše.

Kviečiame žiūrėti kitas švietimo projekto „Teisė kiekvienam“ paskaitų ciklo dalis Nacionalinės bibliotekos „Youtube“ kanale.