Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2021 m. sausio 28 d.

Pokalbis apie sovietų ideologijos įtaką kalbinei raiškai

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje veikiančio „Kalbos klubo“ tikslas – skatinti mąstyti apie kalbą plačiau, išmesti iš galvos įsišaknijusius stereotipus ir suvokti, kas iš esmės yra kalba ir kokią įtaką ji daro mūsų visokeriopai gerovei.

„Kalbos klube“ pradedami pokalbiai apie ideologijų įtaką kalbos leksikai ir semantikai, sintaksei ir žodžių darybai. Apie tai, kaip sovietų ideologija darė įtaką kalbinei raiškai, kalbininkė prof. Jolanta Zabarskaitė kalbasi su rašytoju, Lietuvių PEN centro pirmininku Herkumi Kunčiumi.

H. Kunčius yra vienas ryškiausių sovietinio totalitarizmo dekonstruotojų šiuolaikinėje lietuvių literatūroje, nevengiantis savo kūriniuose sąmoningai imituoti sovietmečio kalbos. Pasak rašytojo,  sovietinio laikotarpio kalba jį domina kaip mąstymo būdas ir tam tikra vertybinė sistema.

Ar sovietiniu laikotarpiu populiarūs leksikos dūriniai (agitpunktas, partorgas, politvadovas), veiksmažodinių abstraktų konstrukcijos, įvairios kalbos klišės, kiti sisteminiai ir stilistiniai ypatumai buvo tik to meto kalbinės raiškos formos reikalavimas, kalbinė mada ar tai reiškė daugiau – hierarchinius galios santykius, slaptą norą visuomenę išlaikyti pasyvią, be individualybių?

Ar kalboje dar jaučiame sovietinio laikotarpio palikimą, kokios ideologinės raiškos formuojasi dabartinėje kalboje ir kaip veikia ideologinės implikacijos? Šis pokalbis – apie visa tai ir kitas kalbos ideologinių atspalvių įdomybes. Kviečiame žiūrėti vaizdo įrašą.

Kitus „Kalbos klubo“ vaizdo įrašus žiūrėkite Nacionalinės bibliotekos „Youtube“ kanale.