Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2021 m. vasario 9 d.

„Muzikos technologijų edukacijoje“ – apie garsą ir kaip jį kokybiškai įrašyti

Muzikos technologijų specialistų dažniausiai sutinkame televizijos ir radijo stotyse arba garsinančius koncertus, spektaklius ar kitus renginius, tobulinančius įrašytą skambesį garso įrašų studijose, plušančius filmavimo aikštelėse. Šioje edukacijoje jų darbą pamatysite iš arti – susipažinsite su muzikos technologijų pagrindais, garso įrašymo įranga ir muzikos industrijomis.

Daugelis esame susidūrę su mikrofonais ar garso kolonėlėmis, tačiau nedaugelis žinome, kam reikalinga garso įrašų studija, kodėl mikrofonų būna tokių įvairių ir kodėl, siekiant geros kokybės garso, nepakanka jo įrašyti telefonu.

„Garsas yra visur aplinkui mus – nėra žemėje erdvės, kurioje nebūtų garso. Net jeigu jus uždarytų į kambarį, visiškai izoliuotą, be jokio pašalinio garso, po kurio laiko išgirstumėte savo širdies plakimą, kvėpavimą. Garsas – pakankamai mums žinomas fenomenas, tačiau iki galo dažnai nesuprantame, kas jis iš tiesų yra, kaip veikia ir kaip garsą pagauti, kad įrašytume“, – pasakoja Katažina Bitovt, Nacionalinės bibliotekos garso režisierė.

Pirmoje edukacijoje sužinosite, kas yra garso banga, garso dažnių spektras ir hertzai, kaip veikia mikrofonas ir kolonėlė.

Antroje edukacijoje K. Bitovt pasakoja apie garso įrašymo studijoje subtilybes. Dažnas išmaniuoju telefonu esame įrašę savo ar kito asmens kalbėjimą, dainavimą, grojamą muziką. Tačiau telefonu įrašyto garso kokybė neprilygsta įrašui studijoje. Taip yra todėl, kad pagauti garso bangas nėra paprasta. Kodėl tokia svarbi mikrofono pozicija ir kaip įrašyti gitarą, būgnų komplektą, fortepijoną ar balsą – atsakymus rasite šioje edukacijoje.

Trečioje edukacijoje sužinosite, kokios mikrofonų rūšys ir kas yra mikrofonų poliariškumas. Taip pat K. Bitovt pataria, kaip taisyklingai laikyti mikrofoną kalbant auditorijai.

Gyvo garso koncerte ir įrašant dainą studijoje naudojami skirtingi mikrofonai. Ar žinojote, kad studijoje naudojamas lepinis mikrofonas ilgai įrašinėjant garsą galiausiai įkaista ir išsiplečia, o dėl to pasikeičia garso kokybė? Apie tai ir kitas mikrofonų savybes sužinosite edukacijos apie mikrofonus antroje dalyje.