Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2021 m. vasario 15 d.

Prof. dr. Renaldas Gudauskas apdovanojamas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžiumi

Lietuvos Respublikos Prezidento dekretu Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas už nuopelnus Lietuvos Respublikai ir už Lietuvos vardo garsinimą pasaulyje yra apdovanojamas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžiumi.

Dekrete „Dėl Lietuvos Respublikos ir užsienio valstybių piliečių apdovanojimo Lietuvos valstybės ordinais ir medaliais Vasario 16-osios – Lietuvos valstybės atkūrimo proga“ skelbiama, kad apdovanojamas R.  Gudauskas yra Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos generalinis direktorius, Mykolo Romerio universiteto profesorius; darnios lyderystės, kultūros, švietimo, mokslo, valstybės informacijos politikos kūrimo bei Lietuvos žinių visuomenės pažangos spartinimo ir valstybės tarptautinio konkurencingumo stiprinimo puoselėtojas; daktaras.

Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžius – dvidešimt pirmas pagal svarbą Lietuvos valstybės apdovanojimas, kuriuo Lietuvos Respublikos Prezidento dekretu apdovanojami asmenys už ypatingus nuopelnus garsinant Lietuvos vardą, puoselėjant ir plėtojant tarpvalstybinius santykius, už humanitarinę pagalbą Lietuvai, už ypatingus nuopelnus valstybės tarnyboje, kultūros, mokslo ir švietimo, verslo ir gamybos, sveikatos ir socialinės apsaugos, karybos, sporto, ūkio bei kitose srityse. Šiuo ordinu gali būti apdovanojami ir užsienio valstybių piliečiai. Kandidatus apdovanoti ordinu teikia Seimo Pirmininkas ir jo pavaduotojai, Ministras Pirmininkas, Vyriausybės nariai.

Dėl tebesitęsiančios pandemijos šiais metais valstybinių apdovanojimų Vasario 16-osios proga paskelbimo iškilmes prezidentūra kviečia visus Lietuvos žmones stebėti saugiai – LRT televizijos kanalu. Ceremonijos transliacijos pradžia – 2021 m. vasario 16 d. 11 val.

Pasibaigus pandemijai ir karantino ribojimams, visi apdovanotieji bus pakviesti į Lietuvos Respublikos Prezidento rūmus, kur tradiciškai Baltojoje salėje Prezidentas Gitanas Nausėda įteiks apdovanojimus.

Kryžius

Riterio kryžius ­ pagamintas iš aukso, penkių galų, padengtas baltu emaliu, 42 mm dydžio. Ant jo oksiduoto sidabro Vytis. Tarp kryžiaus galų – saulės spinduliai. Kitoje pusėje: kryžiaus galuose Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio herbai, centre užrašas „Pro Lituania“ ir ordino įsteigimo metai „2002“.

Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas © Irmanto Gelūno nuotr.